Poljski obmejni policisti pomagajo ukrajinskim begunkam na mejnem prehodu Korczowa. Foto: EPA
Poljski obmejni policisti pomagajo ukrajinskim begunkam na mejnem prehodu Korczowa. Foto: EPA

Danes potrjeni predlog bo omogočil povečanje predplačil iz letošnje tranše programa REACT-EU z 11 na 15 odstotkov za vse države članice EU-ja, so navedli v Svetu EU-ja.

Za tiste države, v katerih število beguncev iz Ukrajine presega odstotek prebivalstva, se bodo predplačila povečala z 11 na 45 odstotkov. Med temi so ukrajinske sosede Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška, pa tudi Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija in Litva.

Predlog določa tudi višino stroškov na osebo, in sicer pri 40 evrih na teden. To se bo lahko uporabljalo največ 13 tednov od prihoda posameznika v Unijo. Ta določena enota bo olajšala črpanje sredstev za pomoč ljudem iz Ukrajine, ki so prejeli začasno zaščito ali drugo zaščito v skladu z nacionalno zakonodajo.

Ukrajinski begunci na meji med Ukrajino in Poljsko. Foto: EPA
Ukrajinski begunci na meji med Ukrajino in Poljsko. Foto: EPA

Ukrepi za zaposlovanje beguncev

Za vključevanje beguncev v družbo je pomembno tudi njihovo zaposlovanje na delovnih mestih, za katera so usposobljeni. Evropska komisija je izdala smernice za priznavanje njihovih kvalifikacij.

Sprejela je tudi več ukrepov za hitro, pravično in prožno priznavanje kvalifikacij. Evropski sklad za usposabljanje je tako na zahtevo Evropske komisije vzpostavila vozlišče za vire o ukrajinskih kvalifikacijah, kjer lahko poteka izmenjava informacij.

Za lažje premagovanje jezikovnih ovir pa so prilagodili orodje eTranslation, ki odslej omogoča tudi prevajanje iz ukrajinščine in ruščine. Številni ukrajinski strokovnjaki so namreč izobrazbo pridobili v ruskem jeziku.

UNHCR: Ukrajino zapustilo 4,27 milijona ljudi

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je medtem sporočil, da je v zadnjih 24 urah Ukrajino zapustilo več kot 34.000 ljudi.

Od začetka ruske invazije je Ukrajino zapustilo več kot 4,27 milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi je tudi 206.000 tujih državljanov, ki so tam živeli, študirali ali delali, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije (IOM).

Število notranje razseljenih v Ukrajini se je po podatkih IOM-a povečalo na več kot 7,1 milijona.

Domove je tako zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva. Pred začetkom vojne je na območjih pod nadzorom Kijeva živelo okoli 37 milijonov ljudi. Okoli 90 odstotkov vseh, ki so zbežali, so ženske in otroci. Moški, stari med 18 in 60 let, morajo zaradi splošne mobilizacije ostati v državi in se boriti.

Največ beguncev gosti Poljska, sledita Romunija in Moldavija

Večina ljudi, ki so zapustili Ukrajino, se je zatekla v sosednje države. Na Poljsko je pribežalo 2,5 milijona ljudi, medtem ko se je iz Poljsko v Ukrajino vrnilo 471.000 ljudi, so sporočili poljski mejni policisti.

Skoraj 655.000 ljudi se je zateklo v Romunijo, 399.039 v Moldavijo, skoraj 395.000 na Madžarsko in več kot 302.000 na Slovaško. Veliko ljudi, ki so se sprva zatekli k neposrednim zahodnim sosedom Ukrajine, je pozneje potovalo v druge države v evropskem schengenskem območju. Približno 83.000 beguncev je tako prešlo v Italijo, je sporočil UNHCR.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.