Moški stoji v poškodovanem stanovanju v Hersonu. Foto: Reuters
Moški stoji v poškodovanem stanovanju v Hersonu. Foto: Reuters

"Razumemo, da teroristi načrtujejo nove napade. To vemo z gotovostjo. Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili," je dejal Volodomir Zelenski in ponovil, da je cilj nedavnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da Ukrajina to zimo preživi v temi in mrazu.

Prebivalce je pozval, naj bodo v prihodnjih mesecih pripravljeni pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. "Skupaj bomo lahko preživeli vse," je nadaljeval.

Ruske sile so v zadnjih tednih izvedle več napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo, zaradi česar so številna gospodinjstva v državi brez ogrevanja, elektrike in vode.

Sorodna novica Ukrajinski obrambni minister Marjana Šarca prosil za pomoč pri ukrajinskih ranjencih

V mestu Herson je trenutno na električno omrežje priključenih približno 17 odstotkov gospodinjstev, je v nedeljo dejal guverner regije Jaroslav Januševič. Zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja mesta so ukrajinske oblasti v soboto začele evakuacijo tamkajšnjih civilistov.

Obstreljevanje sledi nedavnemu umiku ruske vojske iz tega mesta. Herson je edino regionalno glavno mesto, ki jo je ruski vojski od začetka invazije uspelo zavzeti, in njen umik od tam velja za enega največjih neuspehov Rusije v tej vojni. Ob umiku ruskih sil je mesto z njimi zapustilo tudi več tisoč civilistov.

Kijev: Rusija izvaja genocid

Ukrajinski generalni državni tožilec Andrij Kostin je za BBC dejal, da ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo predstavljajo genocid. Njihova tarča je "celotni ukrajinski narod", je dejal in dodal, da Rusija na ta način poskuša doseči predajo Ukrajine.

Glede na konvencijo ZN-a o genocidu ta predstavlja "namen uničiti, v celoti ali delno, narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino". Kostin je dejal tudi, da je Rusija iz Ukrajine prisilno odpeljala 11.000 ukrajinskih otrok. Rusija očitke zanika.

Sorodna novica Politico: Evropa obtožuje ZDA okoriščanja z vojno v Ukrajini

Zunanji ministri nordijskih in baltskih držav v Ukrajini

Zunanji ministri Estonije, Finske, Islandije, Latvije, Litve, Norveške in Švedske so obiskali Ukrajino, da bi izrazili solidarnost s to državo in njenimi prebivalci. Gre za najštevilčnejšo delegacijo na visoki ravni, ki je obiskala Kijev, odkar se je februarja začela ruska invazija.

"Zunanji ministri Estonije, Finske, Islandije, Latvije, Litve, Norveške in Švedske smo danes v Kijevu, v popolni solidarnosti z Ukrajino," je več ministrov zapisalo v enakih sporočilih na Twitterju. "Kljub ruskim bombnim napadom in barbarski brutalnosti bo Ukrajina zmagala!" so zapisali in objavili tudi skupinsko fotografijo na peronu pred vlakom.

Po besedah estonskega zunanjega ministra Urmasa Reinsaluja je bil namen obiska poslati sporočilo solidarnosti. "Ukrajino bomo še naprej podpirali vojaško, gospodarsko in politično," je dejal.

Ob fotografiji rokovanja z Zelenskim pa: "V Kijevu sem se srečal s predsednikom Zelenskim, in njegovo sporočilo je bilo jasno. Ukrajina nemudoma potrebuje več orožja, da bi se lahko branila pred rusko agresijo. To je naša skupna odgovornost za našo skupno varnost."

Pred bližajočim se srečanjem zunanjih ministrov držav članic zveze Nato v Bukarešti, ki bo potekalo v torek in sredo, je danes k nadaljevanju in okrepitvi podpore Ukrajini pozval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Dejal je, da bo eno od glavnih sporočil srečanja zunanjih ministrov to, da je treba "še bolj pospešiti" zagotavljanje sistemov zračne obrambe, večjih količin streliva in rezervnih delov Ukrajini ter okrepiti usposabljanje ukrajinskih oboroženih sil.