Iglesias je s svojim Podemosom povezan z grško Sirizo. Foto: EPA
Iglesias je s svojim Podemosom povezan z grško Sirizo. Foto: EPA

"Upanje prihaja, strah odhaja," je v odzivu na zmago levičarske koalicije v Grčiji sporočil vodja novega španskega varčevanju nenaklonjenega gibanja Podemos Pablo Iglesias, ki zdaj še bolj optimistično zre v konec leta, ko bodo v Španiji potekale parlamentarne volitve. "Danes se bomo smejali," je dejal okoli osem tisoč privržencem v Valencii.

Podemos je letos presenetil prav vse, ko se je eno leto stara stranka znašla na vrhu javnomnenjskih anket in prehitela uveljavljene socialiste in konservativce. Stranka se je rodila iz protestniškega gibanja Indignados in svojo kampanjo gradi na vse večjem nezadovoljstvu ljudi z dozdajšnjo politično elito.

"Lep dan. Evropska pomlad se začenja v Grčiji," je na svojem računu na Twitterju zapisala predsedujoča nemški levičarski stranki Die Linke Katja Kipping.

Prva opozorila iz Nemčije
Med prvimi, ki se je oglasil po zaprtju volišč v Grčiji, je bil tudi predsednik nemške centralne banke Jens Weidmann, ki je izrazil upanje, da nova grška vlada ne bo obljubljala ničesar, kar si država ne more privoščiti, saj bo Grčija še naprej potrebovala pomoč in bo to dobila le ob izpolnjevanju pogojev.

"Mislim, da je tudi v interesu grške vlade, da stori, kar je potrebno za rešitev strukturnih problemov," je dejal Weidman, ki upa, da nova vlada ne bo postavila pod vprašaj, kar se od nje pričakuje in kar je bilo že doseženo.