Ob tem se je zavzela za dostavo humanitarne pomoči v enklavo in pozvala k dogovoru o mirovnem načrtu za rešitev dveh držav, so sporočili z MZEZ-ja.

"Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9000 otrok. To je nesprejemljivo," je dejala Fajon in poudarila, da je skrajni čas, da mednarodna skupnost ustavi pobijanje in trpljenje prebivalcev Gaze, saj druge priložnosti ne bo.

Dodala je, da Ljubljana podrobno spremlja tožbo Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) zaradi domnevnih kršitev konvencije o genocidu. "O morebitni intervenciji se bomo odločili, ko bo na podlagi pravnih argumentov na voljo več informacij," je pojasnila.

Na 54. zasedanju WEF-a se je Fajon sicer udeležila panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana. Ob robu srečanja se je sešla z zunanjimi ministri Etiopije, Jemna, Iraka, Irana in Savdske Arabije ter s kolegico iz Ekvadorja.

Z vsakim izmed njih je med drugim spregovorila o aktualnih izzivih v njihovih državah, poudarila pa je tudi priložnosti za krepitev dvostranskih odnosov. Izpostavila je še zavezanost Slovenije pozivom k spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic.

Poleg tega se je ministrica sešla tudi z evropskim komisarjem za podnebno ukrepanje Wopkejem Hoekstro, s katerim sta se strinjala, da prihodnost planeta ne sme biti prepuščena naključju. Ob tem je komisarju predstavila prednostno področje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN-a, ki se glasi "podnebje, mir in varnost".

Na povabilo ustanovitelja WEF-a Klausa Schwaba se je Fajon udeležila delovne večerje z voditelji držav, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).