Že junija je Severna Koreja film označila za vojno dejanje in
Že junija je Severna Koreja film označila za vojno dejanje in "neprikrito spodbujanje terorizma" ter generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna pozvala k prepovedi filma. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Neznani hekerji so iz sistema pokradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in tudi elektronsko pošto ter plače zaposlenih, kar je spravilo v zadrego številne ljudi. Poleg tega so zagrozili še s terorističnimi napadi na premiero filma The Interview. Film, komedija Setha Rogena in Jamesa Franca, namreč govori o poskusu atentata na Kim Džong Una.

Distribucijo filma, ki bi morala biti okoli božiča, ko je v kinematografih že tradicionalno več obiskovalcev, je Studio Sony zaradi groženj v celoti odpovedal.

"Dejanja Severne Koreje so bila namenjena povzročitvi hude škode ameriškemu podjetju ter zatiranju pravice do izražanja. Takšno ustrahovanje presega meje sprejemljivega obnašanja države," je sporočila Ameriška zvezna policija, ki je v primeru Sonyja odkril številne sledi, podobne preteklim podobnim dejanjem, povezanim s Pjongjangom. Napad je povzročil škodo v višini več sto milijonov dolarjev.

Povračilni ukrep
ZDA lahko odgovorijo z enakim, saj drugih možnosti ni veliko. Severna Koreja je že na seznamu držav podpornic terorizma, proti njej pa so uvedene gospodarske in druge sankcije zaradi jedrskega programa. Med možnostmi je omejitev dostopa Severne Koreje do mednarodnih finančnih trgov, kar bi obubožano komunistično državo še bolj osiromašilo.