Pasje meso po nekaterih delih Azije, zlasti na Kitajskem in v Koreji, velja za delikateso. Foto: Reuters
Pasje meso po nekaterih delih Azije, zlasti na Kitajskem in v Koreji, velja za delikateso. Foto: Reuters
Festival Džinhva Hotov je - očitno vse do letos - ponujal veliko vrsto pasjega mesa.
Po spletu so zaokrožile srhljive podobe odiranja psov. Foto: EPA
Psi na poti v klavnico. Foto: EPA
Na Kitajskem povsem običajen prizor. Foto: EPA

A ljudje po vsej državi so navdušeno pozdravili nedavno odločitev, da pokopljejo 600 let star tradicionalni običaj: zakol več tisoč psov za kulinarični festival.

Festival pasjega mesa Džinhva Hutov so tamkajšnje oblasti prejšnji teden odpovedale, potem ko jim je ugled popolnoma uničila spletna kampanja borcev za pravice živali.
Po kitajskih blogih so namreč zaokrožile grozljive fotografije s preteklih festivalov, na katerih je bilo mogoče videti pasja trupla, nekatera okrvavljena, druga že skuhana. V javnosti se je naglo ustvaril vsesplošni pritisk na organizatorje festivala, ki tradicionalno poteka vsak oktober.

Bloge "pograbili" časniki in zvezdniki
Blogi, ki so napadali festival, so se prvič pojavili v začetku septembra. Blogar iz Gvangdonga je tako 6. septembra na priljubljeni blogarski strani Sina Weibo zapisal: "Na festivalu se zbira na tisoče jedcev psov. Ljudje neusmiljeno koljejo pse, kri mrtvih psov teče kot reka, nebo pa predirajo srhljivi pasji kriki."
Spletno ogorčenje je hitro pridobilo občinstvo in prejšnji teden je nekaj kitajskih časnikov že pisalo uvodnike na to temo. Kampanja je naletela na odziv tudi med zvezdniki, ki jim na družabnih omrežjih sledi več milijon oboževalcev.

Tamkajšnje oblasti so 19. septembra prav prek Weiboja sporočile, da je festival odpovedan. Naslednje jutro so svojo odločitev obrazložili, da gre za "spoštovanje javnega mnenja". "Hvala, Kitajska!" je odločitev pozdravila znana organizacija za varstvo živalskih pravic Peta.

Nekdaj v shrambi, danes v pasji košarici ...
New York Times poroča, da so domači ljubljenčki v zadnjem času med Kitajci v porastu, s tem pa tudi večja ozaveščenost za pravice živali. V maoističnem obdobju je komunistična stranka hišne ljubljenčke označila za "stranski produkt buržujske dekadence". A dandanes so psi in mačke (pa tudi drugi ljubljenčki) postali nepogrešljiv hišni inventar kitajskega srednjega razreda. Kar je nekdaj viselo v shrambi, danes domuje v igralni košarici ali kletki.

Učinek so dosegli tudi drugi pozivi ljubiteljev živali. Aprila je tako neki moški na pekinški avtocesti opazil tovornjak z več kot 500 psi na poti v klavnice, ki oskrbujejo restavracije severne Kitajske. Moški je na spletu objavil poziv, naj vozilo ustavijo, in kmalu za tem je tovornjaku pot zaprla cestna zapora z več kot 200 ljudi. Množica je rešila pse, potem ko je zanje odštela preračunano 12.600 evrov.

"Menim, da država doživlja kitajsko živalsko osvobodilno gibanje, ljudsko gibanje, ki je v zadnjem letu pridobilo velik zagon, za kar gre zahvala predvsem spletu in Weiboju ter mlajši generaciji, ki je odrasla z mačkami in s psi kot hišnimi ljubljenčki," je za NY Times povedala Deborah Cao, profesorica na avstralski univerzi Griffith, ki preučuje živalske pravice.

Tradicija, stara 600 let
Festival pasjega mesa, ki poteka v Džinhui v pokrajini Džedžjang, sestavlja vsakoletni tridnevni semenj. Pasja tržnica je bila že stoletja del semnja, je zapisano na spletni strani tamkajšnje vlade.
Po tamkajšnji folklori tradicija pasjih pojedin izvira iz 14. stoletja, ko je Hu Dahai, upornik, ki se je bojeval proti vladarjem iz dinastije Juan, naročil zakol vseh psov v Džinhui, ker je njihov lajež opozoril mesto, da se mu bliža njegova vojska. Zgodba pravi, da so se njegovi vojaki mastili s pasjim mesom, jedenje psov pa je vse od takrat nepogrešljiv običaj na semnjih.

Po poročanju Džedžjang Džinhua Dailyja so pasjo tržnico na vsakoletnem semnju preimenovali v "festival pasjega mesa" pred približno desetletjem, da bi povečali posel.
Blagodejni učinki pasjega mesa
Tradicionalno so domačini prinašali na semenj kuhano pasje meso, da bi ga tam prodajali, a to se je v zadnjih letih spremenilo zaradi govoric, da so nekateri od trgovcev pse zastrupili. Trgovci so zato začeli na semenj voziti žive pse, ki so jih nato na mestu samem ubili, odrli in skuhali, da bi tako dokazali, da je meso sveže. Po besedah nekega tamkajšnjega novinarja na semnju ubijejo najmanj 5.000 psov.

Pasje meso je na Kitajskem priljubljeno zlasti pozimi, ker naj bi imelo ogrevalne lastnosti. Kitajski tradicionalni zdravilci pravijo, da pasje meso jedca prepoji z energijo in močjo.

Nekateri gurmani so nad odpovedjo letošnjega festivala razočarani. Blogar Gong Vangping je tako zapisal: "Osebno sem mnenja, da je pasje meso kot alkohol. Oba sta sestavna dela naše starodavne kitajske kulture."