Slovaški premier Fico je predsedniku države Andreju Kiski ponudil svoj odstop, a postavil tudi tri pogoje. Foto: Reuters
Slovaški premier Fico je predsedniku države Andreju Kiski ponudil svoj odstop, a postavil tudi tri pogoje. Foto: Reuters
Bratislava
Slovaki so na največjih protestih po žametni revoluciji prejšnji teden zahtevali Ficov odstop. Foto: Reuters
Jan Kučiak
Slovaškega preiskovalnega novinarja, ki je pisal o povezavah slovaških politikov blizu Fica z italijansko mafijo, so skupaj z njegovim dekletom umorili na domu v kraju Velka Mača. Foto: Reuters

"Danes sem ponudil odstop predsedniku republike. Če ga bo predsednik sprejel, sem pripravljen jutri odstopiti," je sporočil Fico.

Po poročanju slovaških medijev je sicer Fico za svoj odstop postavil tri pogoje. Predsednik mora sprejeti, da bo novega premierja imenovala Ficova stranka Smer-SD, da trenutna koalicija nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev.

Predsednik slovaškega parlamenta in vodja koalicijske Slovaške nacionalne stranke (SNS) Andrej Danko je pozdravil Ficovo odločitev. "Ne zanikam, da so nas prevzela čustva. Vendar čutimo veliko odgovornost," je dejal in dodal, da bi lahko prihodnjo vlado sicer sestavila opozicija.

Fico se je po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kučiaka, ki je preiskoval povezave med slovaško politiko in italijansko mafijo, znašel pod pritiskom slovaške javnosti, ki je na protestih zahtevala njegov odstop. Tudi predsednik Kiska ga je prejšnji teden pozval h korenitim reformam vlade ali predhodnim volitvam.

Fico je prepričan, da bi predčasne volitve povzročile kaos in nestabilnost. "Pomembno je, da trenutna vladna koalicija nadaljuje mandat, ki so ji ga dali volivci. Slovaška je v dobrem stanju, tudi zaradi te vladne koalicije. Torej je naša dolžnost, da izpolnimo voljo ljudstva in države ne prepustimo amaterjem iz opozicije," je izjavil.

Vrsta političnih odstopov po umoru novinarja
Pred njim so odstopili že notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka slovaškega premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave.