Fidel Castro (desno), ki se po politični upokojitvi v javnosti pojavlja le redko, se je septembra lani v Havani srečal s papežem Frančiškom. Foto: Reuters
Fidel Castro (desno), ki se po politični upokojitvi v javnosti pojavlja le redko, se je septembra lani v Havani srečal s papežem Frančiškom. Foto: Reuters
Barack Obama
Raul Castro ter Michelle in Barack Obama pred večerjo v Havani. Obama se s Fidelom Castrom ni srečal. Foto: Reuters

"Ko poslušaš njegove sladke, medene besede, tvegaš srčni napad. Od imperija (ZDA) ne potrebujemo ničesar," je med drugim v članku El Hermano Obama (Brat Obama) zapisal Castro in dodal, da kubanski narod lahko sam pridela in proizvede vse, kar potrebuje.

Obama o času za mir in razumevanje
Obama je Kubo obiskal kot prvi ameriški predsednik po 88 letih. Med tridnevnim obiskom je Kubi zagotovil, da je v odnosih med Washingtonom in Havano napočil čas za mir in razumevanje. "Čas je, da pustimo preteklost za seboj in se s prihodnostjo soočimo kot sosedi in prijatelji, skupaj," je med drugim dejal Obama in poudaril tudi, da bi morala biti prihodnost Kube v rokah Kubancev. Obama je pozval k odpravi ameriškega trgovinskega embarga proti Kubi, kar mora izglasovati ameriški kongres, kjer pa imajo večino republikanci.

Odnosi med ZDA in Kubo so se za več kot 50 let ohladili po komunistični revoluciji na Kubi leta 1959, ko je oblast prevzel Fidel Castro, nato pa vladal vse do leta 2006, ko je oblast predal mlajšemu bratu Raulu.

Do normalizacije odnosov še daleč
Obama in Raul Castro sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov. Ti so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali, a številne ovire na področju človekovih pravic in ekonomskih svoboščin še vedno ostajajo.