Vetrovi in dež bodo najprej zadeli malo obljudeni sever države. Foto: EPA
Vetrovi in dež bodo najprej zadeli malo obljudeni sever države. Foto: EPA

Tajfun bo nad Filipini spremljal skoraj tako močan veter, kot ga je leta 2013 otočju prinesel uničujoči tajfun Haijan, ki je zahteval več kot 7.350 življenj. Trenutno vetrovi dosegajo hitrost do 225 kilometrov na uro, sunki pa dosežejo tudi 315 kilometrov na uro. V skrajni severni del glavnega filipinskega otoka Luzon bo po napovedih trčil okoli 17. ure po srednjeevropskem času, pred tem naj bi se še okrepil.

"Ne pričakujemo le močnega deževja in vetra. Gre tudi za poplave, zemeljske plazove in nevihtne valove na obalnih območjih. Tisti, ki živite na teh območjih, ste v nevarnosti. Najdite si varnejši prostor," je v televizijskem nagovoru prebivalstvo opozoril vodja pristojnega urada na notranjem ministrstvu Allan Tabel.

Tisoči že evakuirani
Po ocenah filipinske agencije za upravljanje naravnih nesreč bo Haima prizadel več kot 10 milijonov ljudi na severu Luzona. Oblasti so že odredile preventivno evakuacijo več tisoč prebivalcev, ki živijo na območjih blizu rek in gora v pokrajinah Cagayan in Ilocos Norte. Ti bosta po pričakovanjih najbolj na udaru.

Območja, ki stojijo na poti supertajfuna, niso gosto poseljena in so tudi dobro pripravljena na neurja. V pripravljenosti je skoraj 30 pokrajin, vključno s prestolnico Manila.

Napovedi pri tem predvidevajo, da se bo tajfun Haima, ko bo v četrtek prešel Luzon, usmeril proti jugu Hongkonga in Kitajske.