Lani se je Duterte
Lani se je Duterte "pošalil" na račun posilstva in umora avstralske misijonarke leta 1989. Dejal je, da bi moral biti kot župan mesta, kjer se je to zgodilo, "prvi v vrsti". Foto: Reuters
Filipinska vojska
Zaradi spopadov med vojsko in islamističnimi uporniki, ki trajajo že skoraj teden dni, je v mestu Marawi ujetih 2.000 ljudi, so sporočile oblasti. Večina prebivalcev naj bi sicer pobegnila. Foto: Reuters

"Jaz bom šel v zapor. Če boste posilili tri ženske, bom dejal, da sem to storil jaz. A če se poročite s štirimi, boš, k***** sin, pretepen," je dejal Duterte.

Phelim Kine iz organizacije za varstvo človekovih pravih Human Rights Watch je Dutertejevo izjavo označil za "ogaben poskus humorja", s katerim je vojakom poslal sporočilo, da lahko v uveljavljanju izrednih razmer kršijo človekove pravice. Po Kinejevih besedah Dutertejevo zagovarjanje posilstev le potrjuje strah aktivistov za človekove pravice, da bo njegova vlada vojaške zlorabe na jugu Filipinov ne le dopuščala, temveč celo spodbujala.

Na predsednikovo izjavo so se odzvali tudi v filipinski zvezi ženskih organizacij Gabriela, kjer so sporočili, da "posilstvo ni šala". Prav tako pa niso šala "izredne razmere in povečana ranljivost žensk in otrok zaradi vojaških zlorab".

Lani se je Duterte "pošalil" na račun posilstva in umora avstralske misijonarke leta 1989. Dejal je, da bi moral biti kot župan mesta, kjer se je to zgodilo, "prvi v vrsti".

V spopadih ubitih več kot sto ljudi, tudi več civilistov
Na otoku Mindanao, kjer so prejšnji teden oblasti uvedle izredne razmere, je medtem v spopadih med vojsko in islamističnimi borci za mesto Marawi po uradnih podatkih umrlo več kot sto ljudi, med njimi tudi 19 civilistov. Med ubitimi naj bi bilo najmanj 61 upornikov. Umrlo je tudi 13 vojakov in štirje policisti.

Od 19 civilistov naj bi jih osem ubili danes zjutraj, njihova trupla pa so našli odvržena v globeli ob avtocesti, okoli 200 metrov od vojaške nadzorne točke pri Marawiju, je sporočila policija. V bližini univerze so med drugim našli tudi trupla treh žensk in otroka ter še štirih moških. Zaradi spopadov, ki trajajo že skoraj teden dni, je v mestu ujetih 2.000 ljudi, so sporočile oblasti, večina od 200.000 prebivalcev pa je pred spopadi pobegnila.

Vojska je okrepila napade na dele Marawija, enega največjih mest z muslimanskim prebivalstvom v večinski katoliški državi, kjer naj bi oboroženi islamistični uporniki po njenem prepričanju izvajali zločine nad ženskami in otroki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.