Christine Lagarde je poudarila, da je položaj danes boljši, kot so se bali pred nekaj četrtletji. Foto: BoBo
Christine Lagarde je poudarila, da je položaj danes boljši, kot so se bali pred nekaj četrtletji. Foto: BoBo

A obenem je slišati opozorila, da nevarnosti še ni konec in da je izzivov še veliko.

Finančni ministri so lahko po poletnem premoru srečanja začeli z optimističnim tonom, je poudaril evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni po dopoldanskem zasedanju evroskupine. Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon je ministrom predstavila analizo epidemiološkega položaja, ki po komisarjevih besedah potrjuje, da je cepilna kampanja velik uspeh EU-ja.

Gentiloni je sicer opozoril, da so na obzorju še vedno tveganja in težave, ne samo z epidemiološkega vidika, temveč je potrebna tudi pozornost zaradi ozkih grl v dobavni verigi ter razvoja inflacije. Tudi predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je poudarila, da je položaj danes boljši, kot so se bali pred nekaj četrtletji, a da nevarnosti še ni konec, zato je treba še naprej delovati odločno in sodelovati.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

ECB je po njenih besedah še naprej odločena nuditi podporo, ki je potrebna za zagotavljanje ugodnih pogojev financiranja in s tem vzdržnega okrevanja. Podobna so bila tudi sporočila šefa evropskega reševalnega mehanizma ESM Klausa Reglinga, ki se je pridružil optimističnim ocenam, da se Evropa iz primeža pandemije izvija bolje, kot se je pričakovalo pred pol leta ali enim letom.

Poudaril je, da te ocene delijo tudi finančni trgi, ki da so redko tako optimistični glede Evrope kot v teh dneh in ki vidijo večja tveganja v ZDA kot v Evropi. A tudi Regling je posvaril pred pretiranim zadovoljstvom, saj da je treba narediti še veliko. Kot ključen cilj EU in območja evra je izpostavil konvergenco, pri čemer je po njegovih besedah bistveno zagotoviti več delitve tveganj, torej končati projekte v okviru bančne unije.

EU bo jeseni oživila razpravo o reformi proračunskih pravil

Evropska komisija bo jeseni znova zagnala razpravo o reformi evropskih proračunskih pravil, ki naj bi podprla okrevanje in zeleni prehod. Osem članic Unije – Avstrija, Danska, Nizozemska, Švedska, Latvija, Slovaška, Češka in Finska – pa je pred neformalnim zasedanjem finančnih ministrov EU-ja na Brdu pozvalo k hitri vrnitvi k spoštovanju pravil, ki so jih ob začetku pandemije covida-19 marca lani zamrznili.

O vplivih podnebnih tveganj na trge

Finančni ministri držav v območju evra so dopoldne na Brdu razpravljali o gospodarskih razmerah in konvergenci, solventnosti podjetij in projektu digitalnega evra. Po zasedanju evroskupine pa se bo popoldne na Brdu začel prvi del neformalnega zasedanja vseh finančnih ministrov EU-ja, ki se bo nadaljevalo še v soboto.

Danes se bodo posvetili razpravama o vplivu podnebnih tveganj na finančne trge in o možnostih usmerjanja posebnih pravic črpanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ranljivim državam. Razprave o drugi temi se bo udeležila tudi izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva.

V soboto pa bodo pretresali fiskalne scenarije za zagotavljanje odpornega okrevanja ob pandemiji covida-19 in priložnosti za naložbe prihodnosti ter govorili o posodabljanju globalnega sistema obdavčevanja podjetij v digitalni dobi. V pogovorih o obdavčevanju bo sodeloval tudi generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Mathias Cormann.

Janša z Georgievo in Cormannom o gospodarskih posledicah pandemije

Premier Janez Janša se je v Ljubljani sešel z izvršno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalino Georgievo ter generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom.

Z gostoma, sicer povabljenima na zasedanje finančnih ministrov na Brdu, je premleval posledice pandemije na svetovno gospodarstvo in načrte za okrevanje gospodarstva, s Cormannom pa je na delovnem kosilu načel tudi ostale izzive, s katerimi se trenutno soočajo države članice OECD.

Georgieva je bila na Brdo pri Kranju povabljena na razpravo o možnostih usmerjanja posebnih pravic črpanja IMF ranljivim državam, Cormann pa bo v soboto sodeloval v pogovoru o posodabljanju globalnega sistema obdavčevanja podjetij v digitalni dobi.

Na Brdu finančni ministri sklenili zasedanje