Finija so v Trstu pričakali z žvižgi in zmerljivkami. Foto: EPA
Finija so v Trstu pričakali z žvižgi in zmerljivkami. Foto: EPA

Predsednik italijanske poslanske zbornice Gianfranco Fini je na četrtkovi slovesnosti v Trstu za tragedijo v fojbah in eksodus Italijanov iz Istre okrivil "komunistično ideologijo in panslovanski fanatizem". Po pisanju Primorskega dnevnika je dejal, da je bil Trst žrtev treh totalitarizmov, a fašizma ni neposredno omenil.

Fini, ki je bil ob prihodu v Trst sicer deležen tudi žvižgov in zmerljivk, češ da je izdajalec, ker je odtegnil podporo premierju Silviu Berlusconiju, je povedal, da bi morali Titu in nekaterim drugim vodilnim v nekdanji Jugoslaviji odvzeti italijanska državna odlikovanja, ki so jih prejeli v 60. letih prejšnjega stoletja.

Dipiazza: Fojbe so bile del širšega načrta
Tržaški župan Roberto Dipiazza je na slovesnosti v Verdijevem gledališču dejal, da so fojbe del širšega načrta, s katerim si je Jugoslavija želela prisvojiti ne samo Istro in Trst, ampak tudi velik del Furlanije. Dodal je, da bi se morala Italija opravičiti žrtvam te tragedije in njihovim potomcem, kot pozitiven pa je ocenil nedavni obisk slovenskega predsednika republike Danila Türka v Rimu in lansko srečanje predsednikov republik Slovenije, Italije in Hrvaške v Trstu.