Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sporazum med Finsko in ZDA formalizira tesnejše vezi med državama na obrambnem področju po vstopu nordijske države v Nato. Med drugim naj bi ameriška vojska dobila dostop do 15 vojaških oporišč in vadišč na Finskem.

Dokument, ki ga mora sicer potrditi še parlament v Helsinkih, je finski obrambni minister Antti Hakkanen ob podpisu označil za močan znak zavezanosti ZDA obrambi Finske in celotne severne Evrope. "Ne pričakujemo, da bodo ZDA poskrbele za obrambo Finske," je ob tem poudaril, a dodal, da sporazum bistveno povečuje sposobnost "skupnega ukrepanja v vseh situacijah".

Pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin v pogovoru za rusko državno televizijo Zahod obtožil, da je Finsko "zvlekel" v Nato. Ob tem je napovedal ustanovitev novega, leningrajskega vojaškega okrožja v bližini Finske, s katero si Rusija deli 1340 kilometrov dolgo mejo.

Finska zunanja ministrica Elina Valtonen je ob podpisu sporazuma Rusijo obtožila, da poskuša v mednarodni skupnosti sejati razdor in odvrniti pozornost od vojne v Ukrajini, pri čemer po njenih besedah kot orožje uporablja tudi migracije. Državni sekretar ZDA Antony Blinken pa je ocenil, da je finska zgodovina opomin na to, zakaj je pomembno podpirati Ukrajino. Pri tem je imel v mislih zimsko vojno med Finsko in Sovjetsko zvezo v letih 1939 in 1940.

V Moskvi so v odziv na podpis sporazuma danes na pogovor poklicali finskega veleposlanika. Predali so mu sporočilo, da ne bodo dovolili, da bi "krepitev vojaškega potenciala Nata na ruski meji ostala brez odgovora".

Podoben obrambni sporazum je medtem z ZDA dosegla tudi Danska. Ta med drugim omogoča namestitev ameriških vojakov in vojaške opreme na danskem ozemlju, je sporočila danska premierka Mette Frederiksen. Sporazum bosta strani uradno podpisali še ta teden, veljati pa bo začel čez eno leto, ko bodo v Københavnu za ta namen sprejeli potrebno zakonodajo.

Podoben sporazum kot Finska in Danska je sicer z ZDA v začetku meseca podpisala Švedska, pred tem pa leta 2021 tudi Norveška.