Begunci so na Lampeduso prispeli v 11 čolnih. Foto: Reuters
Begunci so na Lampeduso prispeli v 11 čolnih. Foto: Reuters
Kriza z begunci v Italiji

V noči z nedelje na ponedeljek je v nekaj urah na otok Lampedusa v Sredozemskem morju z enajstimi čolni prispelo več kot tisoč beguncev. Lampedusa je po začetku nemirov v Tuniziji, Egiptu, Libiji ter drugod v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu postala priljubljeno pribežališče beguncev, ki iščejo boljše življenje v Evropi.

Po začetku nemirov v arabskem svetu je na Lampeduso že prišlo približno 6.000 beguncev. Pritok beguncev proti Italiji se je konec februarja sicer zmanjšal, a predvsem zaradi slabih vremenskih razmer na morju, ki so se zdaj izboljšale. Izboljšale so se tudi razmere na otoku, ki pa so še vedno kritične. V tamkajšnjem centru za begunce je trenutno 1.300 beguncev, pa čeprav naj bi center omogočal oskrbo za zgolj 800 ljudi.

Italija bo uredila pomožni center na meji z Libijo
Italijanska vlada je zaradi pritiska beguncev iz Severne Afrike za pomoč zaprosila tudi Evropsko unijo, italijanskim oblastem pa je na pomoč priskočila tudi agencija Evropske unije za zunanje meje Frontex. Italijanski notranji minister Franco Frattini je ob tem napovedal, da bo Italija za pomoč beguncem uredila tudi pomožni center v Tuniziji na meji z Libijo. Beguncem iz Libije naj bi pomagali tako z živili kot zdravili, s tem pa želijo preprečiti množičen pritisk na svoje meje.

Kriza z begunci v Italiji