San Su Či je po dolgem času spet na svobodi. Foto:
San Su Či je po dolgem času spet na svobodi. Foto:
Mjanmar
Privrženci San Su Čijeve slavijo. Foto: Reuters
Izpustitev San Su Čijeve
Nobelova nagrajenka na svobodi

Borka za demokratične spremembe, ki jo je vojaška hunta v Mjanmaru slab teden po parlamentarnih volitvah izpustila na svobodo, je pred svojo hišo, ki je bila zadnjih sedem let njen zapor, pozdravila svoje privržence in jih nagovorila z besedami, da "obstaja čas, ko je treba biti tiho, in čas, ko je potrebno spregovoriti. Moramo delati skupaj, da bi dosegli naš cilj". Nato se je vrnila nazaj v hišo s predstavniki svoje stranke Narodna liga za demokracijo (NLD).

Množica ljudi je nestrpno pričakovala novice o usodi San Su Či v bližini njene hiše in na sedežu stranke NLD-ja. Do popoldneva se je oborožena policija spopadla z njenimi privrženci, ki so se v znak protesta usedli na tla pred zaporo na cesti, ki vodi do njene hiše. Med naraščajočo napetostjo je nato prišla novica, da so varnostne sile začele zaporo umikati.

Obama in Cameron pozdravila izpustitev
"Je moja junakinja in navdih za vse, ki podpirajo človekove pravice v Mjanmaru in po svetu. ZDA pozdravljajo njeno zapoznelo izpustitev," se ja na novico o izpustitvi odzval predsednik ZDA Barack Obama. Tudi britanski premier David Cameron meni, da bi jo morali izpustiti že zdavnaj in da je bil njen pripor "karikatura pravice, zgolj da bi utišali glas ljudstva". "Aung San Su Či je navdih za nas vse, ki verjamemo v svobodo govora, demokracijo in človekove pravice," je dodal.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je zahteval, da mjanmarske oblasti ne smejo uvesti "nobenih omejitev za njeno svobodo gibanja ali izražanja". "Aung San Su Či je simbol boja za človekove pravice po vsem svetu. Njena nepopustljivost in miroljuben boj sta jo naredila za vzor nam vsem," je zapisala nemška kanclerka Angela Merkel in pozvala mjanmarsko hunto, naj izpusti tudi ostalih 2.000 političnih zapornikov.

To je "pozitivna novica ter rezultat podpore in neprekinjene solidarnosti mednarodne skupnosti," se je na novico odzval Rim in izrazil razočaranje, da do izpustitve ni prišlo že pred volitvami v državi 7. novembra. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je dejal, da "smo na ta dan čakali predolgo". Hkrati je opozoril, da je San Su Čijeva "ikona in herojska voditeljica, ki nas navdihuje z bojem za demokracijo, svobodo in človekove pravice", trpela preveč.

Lani podaljšan pripor
San Su Čijeva od leta 1988 poziva k spremembam v nekdanji britanski koloniji, znani tudi kot Burma, kjer hunta vlada že od leta 1962. NLD je pod pod vodstvom na volitvah leta 1990 močno zmagal. Vojska zmage ni priznala, Su Čijeva pa je morala v zapor. V zadnjih 21 letih jih je 15 preživela v priporu. Izpustili naj bi jo že lani, a so ji avgusta pripor podaljšali za leto in pol, ker je k njeni hiši ob jezeru nepovabljen priplaval neki Američan.

Pred izpustitvijo je odvetnik Nobelove nagrajenke dejal, da je zelo neverjetno, da bo sprejela pogojno izpustitev, če bo vključevala prepoved njenega političnega udejstvovanja. Vlada je med prejšnjimi kratkimi obdobji njene izpustitve omejila njeno pravico potovanja in pravico združevanja ter zahtevala, da se odpove politiki.

Izpustitev San Su Čijeve
Nobelova nagrajenka na svobodi