Opozicijski shod je ponudil pisano podobo protestnikov, ki jim je skupno to, da imajo dovolj Berlusconija na čelu italijanske vlade. Foto: Reuters
Opozicijski shod je ponudil pisano podobo protestnikov, ki jim je skupno to, da imajo dovolj Berlusconija na čelu italijanske vlade. Foto: Reuters
Množičen protest proti Berlusconiju

Več kot sto tisoč Italijanov se je v soboto zgrnilo na ulice Rima, kamor jih je na protestni shod povabila opozicijska demokratska stranka (PD). Zborovanje z naslovom Praznik demokracije, ki so ga v živo prenašali po televiziji, je odprl vodja italijanske opozicije Pierluigi Bersani. V govoru je zahteval takojšen odstop Berlusconija, kar naj bi bil pogoj za izhod Italije iz krize, v kateri se je znašla.

Sindikati: Ponižujoče skrbništvo IMF-ja
Desnosredinska vlada se je po besedah vodje največjega italijanskega sindikalnega združenja CGIL Susanne Camusso do zdaj pokazala kot popolnoma nesposobna za spopad z dolžniško krizo. "Italija je pristala pod skrbništvom Mednarodnega denarnega sklada. To je ponižanje, ki si ga ne zasluži. Berlusconi mora odstopiti, da bo lahko Italija znova pridobila avtonomno vlado," je dejala.

Protestnike z vse Italije je v prestolnico pripeljalo štirinajst posebnih vlakov, dve ladji in več kot 700 avtobusov. Zborovanje spremljajo strogi varnostni ukrepi, saj so pri protestih proti nasilju finančnega kapitalizma in varčevalni politiki Berlusconijeve vlade pred tremi tedni izbruhnili nasilni izgredi.

Varčevalni sveženj vezan na zaupnico vladi
Italijanski vladi se sicer kmalu obeta glasovanje o zaupnici, ki jo bo Berlusconi vezal na glasovanje o novem svežnju protikriznih ukrepov. Sveženj, ki ga je vlada oblikovala kot dopolnilo k javnofinančnim dokumentom, bo italijanski senat začel obravnavati v ponedeljek, poslanci pa bodo o njem predvidoma odločali v 14 dneh.

Izid glasovanja o zaupnici bo najverjetneje znova izjemno tesen, saj je vladna večina vse tanjša. Če zaupnica ne bo izglasovana, bodo v Italiji najverjetneje predčasne volitve, saj koalicijski stranki zavračata možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti.


Množičen protest proti Berlusconiju