Požar v zaledju Burbanka se je nevarno približal eni od hiš. Foto: Reuters
Požar v zaledju Burbanka se je nevarno približal eni od hiš. Foto: Reuters
Los Angeles se spopada z velikim požarom

Požar se je v petek začel v kanjonu La Tuna, nato pa se je razširil proti Burbanku, ki leži 19 kilometrov severozahodno od središča Los Angelesa. Več kot 1.000 gasilcem je sicer v nedeljo uspelo omejiti požar, k čemur je pripomogel tudi dež, a po drugi strani so močni vetrovi požar razpihali in tako otežili delo gasilcem.

Več tisoč ljudi zapustilo domove
Ognjeni zublji so za zdaj uničili okoli 2.350 hektarjev površin. Domove je zapustilo več tisoč ljudi, evakuacija pa je bila obvezna za okoli 700 stanovanjskih stavb. Požar je konec tedna uničil tri stavbe, od tega dve stanovanjski hiši, v bolnišnico pa so zaradi dehidracije sprejeli štiri prostovoljce. Vodja gasilcev v Los Angelesu Ralph Terrazas je pojasnil, da je požar po površini največji v zgodovini mesta.

V soboto je izredne razmere prvi razglasil župan Los Angelesa Eric Garcetti, ko je požar uničil že 2000 hektarjev površin, k temu pa pozval tudi guvernerja Browna, ki je nato ukrep sprejel dan pozneje.

Dolgotrajna suša in vročina pestita zahod ZDA in Kanade
Zaradi dolgotrajne vročine in suše je na ameriški zahodni obali gorelo na več deset mestih. Izredne razmere so zaradi požarov pred dnevi razglasili tudi v zveznih državah Washington in Montana. Tudi na zahodu Kanade se že od sredine avgusta bojujejo z gozdnimi požari.

Los Angeles se spopada z velikim požarom