V BiH-u je gašenje požarov mogoče le iz zraka. Ponekod imajo gasilci težave tudi zaradi min. Foto: Reuters
V BiH-u je gašenje požarov mogoče le iz zraka. Ponekod imajo gasilci težave tudi zaradi min. Foto: Reuters
Posledice požara blizu Aten
S požari se soočajo tudi v Grčiji. Na sliki posledice požara blizu Aten. Foto: Aljoša Masten
Vročina
V Italiji zaradi rekordno visokih temperatur v 26 mestih velja rdeča stopnja vremenske ogroženosti. Foto: EPA
Vročinski val v Italiji in drugod po Evropi

V Prokletijah gori od srede, zaradi neprehodnega terena pa je gašenje oteženo. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je za zdaj pod nadzorom požar v bližini jezera Hrid.

Še vedno gori na gorah Dinara in Staretina v BiH-u v bližini meje s Hrvaško. Gozdni požar na Dinari je dolg že več kot štiri kilometre. Pri gašenju na Staretini imajo težave tudi zaradi številnih predelov, kjer so verjetno še vedno mine. Na obeh lokacijah je mogoče le gašenje iz zraka, zato so na pomoč poklicali vojsko.

V Srbiji so oblasti zaradi visoke temperature, ki ob jutrih ne bo nižja od 22 stopinj in bo čez dan dosegla tudi do 40 stopinj Celzija, razglasile rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

Velik gozdni požar na Hrvaškem v bližini občine Kistanje, ki je zajel tudi del narodnega parka Krka v bližini istoimenskega samostana, pa je pod nadzorom in zdaj poteka sanacija požara, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili tamkajšnji gasilci.

Blizu Aten ogenj dosegel stanovanjska naselja
V Grčiji so zaradi požarov jugovzhodno od Aten na območju Lagonisi evakuirali več deset ljudi. Požar je namreč dosegel stanovanjska naselja. Pri gašenju pomaga okoli 40 gasilcev, 20 vozil in dva helikopterja. Težave povzroča predvsem močan veter. Grška televizija je poročala, da so se pri delu poškodovali trije gasilci, ki pa niso več v smrtni nevarnosti. Njihovo vozilo je popolnoma zgorelo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Gori tudi v Albaniji
Gori tudi v Albaniji v narodnem parku Llogara, na območju Elbanasa in na gori Dajti ob Tirani. Po mnenju oblasti so razmere kritične, zato so za pomoč zaprosili Italijo in Grčijo, ki bosta predvidoma poslali letala za gašenje. "Stanje je kritično, aktivnih je 17 od 25 požarov," je po pisanju Tanjuga dejal eden od predstavnikov lokalnih oblasti.

Rekordna temperatura v Italiji
V Italiji zaradi rekordno visoke temperature v 26 mestih velja rdeča stopnja vremenske ogroženosti. V Lombardiji in deželi Marke se je zaradi vročine precej zvišala količina ozona v zraku. Iz Italije medtem še naprej poročajo o požarih, ki so danes zahtevali smrtno žrtev. V Abrucih je umrla 79-letna ženska.

Na Apeninskem polotoku je temperatura marsikje dosegla 42 stopinj Celzija, med drugim v Toskani, Umbriji, Laciju, na Sardiniji, v Kampanji, Puglii, Bazilikati in Emilii Romagni. V Rimu so izmerili 41 stopinj.

Zaradi vročine se je v deželi Marke proizvodnja ovčjega mleka zmanjšala že za 30 odstotkov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Zaradi visoke temperature in suše je letos pričakovati tudi za 50 odstotkov manjši pridelek krme za živino, na jugu pa za 50 odstotkov manjšo letino oliv kot po navadi. Hude težave s sušo imajo v enajstih italijanskih deželah.

V bolnišnicah je zaradi visoke temperature poiskalo pomoč 15 odstotkov več ljudi kot običajno.

Vročinski val je zajel tudi jug Francije, ki bo po napovedih trajal do nedelje. Najvišje temperature so izmerili na Korziki. V kraju Sartene so tako namerili 42 stopinj Celzija.

Vročinski val v Italiji in drugod po Evropi