Prebivalci Josa so znova priča nasilju. Foto: Reuters
Prebivalci Josa so znova priča nasilju. Foto: Reuters

Na božični večer je bilo v nizu eksplozij na območju Josa, ki leži v osrednjem delu države, ubitih več kot 30 ljudi. To je na pobožično nedeljo sprožilo obračunavanje med pripadniki kristjanov in muslimanov, ki živijo na tem območju.

Zagorelo je več hiš in na prizorišče so morale prispeti policijske ter vojaške enote, da bi razgnale množico ljudi. Številni so bili ranjeni, poročajo pa tudi o eni smrtni žrtvi.

V Jos se je že podal nigerijski podpredsednik Namadi Sambo, ki bo poskušal umiriti strasti in preprečiti izbruh krize večjih razsežnosti.

Območje Josa je bilo v preteklosti že priča verskim in etničnim spopadom, ki imajo vzrok v dolgoletnem nezadovoljstvu med domačini, kristjani in animisti, ki se bojujejo za nadzor nad plodno zemljo, ter večinoma muslimanskimi priseljenci s severa.

Čeprav je nasilje pogosto prikazano kot obračunavanje med dvema verskima skupinama, pa je pogosto posledica revščina in pomanjkanje rodovitne zemlje ter drugih virov.

Nigerijsko prebivalstvo je približno na polovico razdeljeno med kristjane in muslimane, ki v večini mest po državi živijo v miru drug z drugim.