Bruseljčani na Twitterju sporočajo, da je v središču mesta vojska razporejena na vsakih 50 metrov. Foto: Reuters
Bruseljčani na Twitterju sporočajo, da je v središču mesta vojska razporejena na vsakih 50 metrov. Foto: Reuters
Javni prevoz v Bruslju do nedelje ne deluje. Foto: Reuters
V Bruslju najvišja stopnja nevarnosti

Tako poroča agencija Reuters, ki se sklicuje na poročanje belgijskih medijev. Zaradi resne nevarnosti pred terorističnimi napadi so v Bruslju danes razglasili najvišjo, četrto, stopnjo pripravljenosti. Belgijski premier Charles Michel je dejal, da je to "povezano z grožnjo napada posameznikov z razstrelivi in orožjem na številnih lokacijah v prestolnici".

Podzemna železnica v mestu bo zaprta do nedelje. Ljudi so pozvali, naj se izogibajo javnih krajev in ostanejo doma. Največja trgovska središča so sredi dneva zaprli, odpovedanih je nekaj koncertov, pa tudi prvenstvena nogometna tekma med Lokerenom in Anderlechtom. Odpovedali so tudi bruseljski glasbeni festival Sound/Check v središču mesta. Belgijski nacionalni krizni center je za bruseljsko letališče, ki je zunaj mesta, in za predmestje Vilvoorde prav tako izdal najvišjo stopnjo ogroženosti pred terorističnimi napadi. Za druge dele države še vedno velja nevarnost tretje stopnje, ki so jo razglasili pred tednom dni, po terorističnih napadih v Parizu.

Poostrena varnost na božičnih sejmih
Mesta po vsej Evropi razmišljajo o zaostritvi varnosti med prazničnimi božičnimi sejmi. Nemčija ima izmed vseh evropskih držav največ, 2.500, božičnih sejmov, ki jih obišče okoli 50 milijonov ljudi. Francija jih ima več kot 250, še osem drugih evropskih držav pa med deset in 50. V Strasbourgu, kjer ima božični sejem 445 let staro tradicijo, letos ne bodo imeli posebnega programa za otroke.

Salah Abdeslam še vedno na begu
Belgijske oblasti so nekaj ur pred razglasitvijo najvišje stopnje ogroženosti tri ljudi, ki so jih aretirali v zadnjih dneh, obtožile vpletenosti v teroristične napade v Parizu. Že na začetku tedna so vpletenosti v napad obtožili Hamso Attouja in Mohammeda Amrija. Na begu je še Salah Abdeslam, ki je prav tako osumljen vpletenosti v pariške napade. Po najnovejših informacijah naj bi imel med petkovim napadom v Parizu nadet pas z razstrelivom. Kot poroča ABC News, naj bi se Salah želel vrniti v Sirijo, trenutno pa naj bi bil še vedno v Belgiji. To je omenjenemu mediju povedal Abdeslamov brat Mohamed, ki se sklicuje na skupne prijatelje, s katerimi je Abdeslam v stiku po Skypu.


DOMNEVNI PARIŠKI NAPADALCI:

* domnevni snovalec napadov Abdelhamid Abaaoud (mrtev);
*samomorilski napadalci ob stadionu Stade de France:
- Bilal Hadfi (mrtev),
- Ahmad Al Mohammed (mrtev),
- tretji napadalec neidentificiran;
* napadalci na bare in restavracije:
- Salah Abdeslam (pobegnil),
- Brahim Abdeslam (mrtev);
* napadalci na Bataclan:
- Omar Ismail Mostefai (mrtev),
- Samy Amimour (mrtev),
- neidentificirani napadalec (mrtev).

Abdeslam naj bi imel tesne vezi z glavnim načrtovalcem napadov Abdelhamidom Abaaoudom, ki je bil ubit v sredo med policijsko racijo v pariškem predmestju. Oba sta odraščala v revni bruseljski četrti Molenbeek. V Molenbeeku naj bi izvedli še eno obsežno policijsko preiskavo, in sicer tako, da naj bi pregledali prav vsako stanovanje.

V Bruslju se je dopoldne začela tudi seja sveta za nacionalno varnost, na kateri sodelujejo predstavniki vlade, policije in vojske. Belgija je nazadnje razglasila največjo stopnjo nevarnosti maja leta 2014, ko je napadalec v judovskem muzeju ubil štiri ljudi.

V Turčiji prijeli belgijskega državljana
Turčija je prijela belgijskega državljana maroškega rodu, ki je osumljen povezanosti s terorističnimi napadi v Parizu. 26-letnemu Ahmetu Dahmaniju očitajo, da je sodeloval pri izbiri krajev za napad, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 130 ljudi. Dahmanija so prijeli v bližini turističnega mesta Antalya na jugu Turčije. Skupaj z njim so prijeli še dva sirska državljana, ki naj bi mu pomagala priti čez mejo v Sirijo.

Sobotno podobo Bruslja si oglejte v spodnji galeriji. Foto: Reuters, EPA.

V Bruslju najvišja stopnja nevarnosti