Napadalci so v luksuznem hotelu Radisson Blu zajeli najmanj 170 ljudi, med njimi so bili predvsem tuji turisti. Foto: EPA
Napadalci so v luksuznem hotelu Radisson Blu zajeli najmanj 170 ljudi, med njimi so bili predvsem tuji turisti. Foto: EPA
Teroristični napad v glavnem mestu Malija
Napadalci v Maliju povezani z Al Kaido

Da je bilo v napadu ubitih 27 ljudi, poroča agencija Reuters, ki se sklicije na predstavnike Združenih narodov v Maliju. Od tega naj bi 12 trupel našli v kleti, 15 pa skupno v prvem in drugem nadstropju. Med ubitimi je bil belgijski poslanec Geoffrey Dieudonne. Poleg tega so bili v spopadih ubiti ali pa so se razstrelili najmanj trije napadalci.

Že pred operacijo varnostnih sil naj bi napadalci sicer sami izpustili več talcev, domnevno muslimanov, ki so znali citirati Koran. Nekaj naj bi jih pobegnilo tudi samih.


Z MZZ-ja so sporočili, da iz varnostnih razlogov odsvetujejo potovanje v Mali.

Odgovornost za napad na hotel je že prevzela skrajna islamska skupina Al Murabitun, ki jo sestavljajo Tuaregi in Arabci in je povezana z Al Kaido v islamskem Magrebu (AQIM). Napad pa naj ne bi bil povezan s terorističnim napadom na Pariz. Vodja skupine Al Murabitun je bil znani terorist Mohtar Belmohtar, sicer Alžirec, ki naj bi bil ubit poleti v ameriškem letalskem napadu v Libiji.

Hotel priljubljen med turisti
Pripadniki posebnih sil so nekaj ur po zajetju talcev sprožili akcijo, v kateri so bili najmanj trije ljudje ubiti, več deset talcev pa osvobojenih. Med zajetimi talci je bilo: 20 Indijcev, 10 Kitajcev, sedem Alžircev (med njimi šest diplomatov), šest članov osebje letalske družbe Turkish airlines, dva Maročana, dva Rusa (zaposlena na Ulyanovsk airlines), gvinejski pevec Sekouba Bambino. Med njimi je tudi neznano število Francozov (12 iz letalske družbe Air France) ter Američani, poroča BBC.

Hotel je v ameriški lasti in stoji v soseski, kjer prebivajo vladni ministri in diplomati, priljubljen pa je predvsem pri izseljencih, ki delajo v Maliju, in pri tujih turistih.

Francija pripravljena pomagati
Francoski predsednik Francois Hollande je govoril z malijskim kolegom Ibrahimom Boubacarjem Keito in mu zatrdil, da je Francija pripravljena pomagati "z vsemi svojimi sredstvi na terenu" in "pokazati solidarnost s prijateljsko državo". Za zdaj ni dokazov o povezavi med današnjimi napadi v Bamaku in napadi v Parizu pred tednom dni, a francoska vojska je na čelu boja proti islamistom na severu Malija, svoji nekdanji koloniji.

Današnji napad je najostreje obsodil Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Še posebej je zaskrbljen, saj do napadov prihaja sredi mirovnega procesa med malijsko vlado in uporniki.

Nemirni Mali
Marca letos je neki napadalec ubil pet ljudi v priljubljenem turističnem klubu v Bamaku, avgusta pa so islamistični skrajneži med zajetjem talcev v hotelu v malijskem mestu Sevare ubili 13 ljudi, vključno s petimi uslužbenci Združenih narodov.

Uporniški sever Malija je spomladi 2012 padel v roke uporniških Tuaregov in z Al Kaido povezanih džihadističnih skupin, ki pa so bile nato s pomočjo francoskih vojakov januarja 2013 premagane. V zahodnoafriški državi je več kot 10.000 pripadnikov modrih čelad in tudi posebna misija EU-ja.

Teroristični napad v glavnem mestu Malija
Napadalci v Maliju povezani z Al Kaido