Zgodba o reševanju ujetih čilskih rudarjev se bliža koncu. Foto:
Zgodba o reševanju ujetih čilskih rudarjev se bliža koncu. Foto:
Dobre novice iz Čila

Reševalci so med enim najbolj zapletenih reševanj v zgodovini rudarstva jašek zvrtali več kot 650 metrov globoko. Zdaj naj bi bilo potrebnih do osem dni, da bodo rudarje drugega za drugim potegnili iz rudnika s posebno kapsulo, je sporočil čilski minister za rudarstvo Lurence Golborne, ki nadzira reševanje.

Inženirji se morajo še odločiti, koliko jaška bodo okrepili z jeklenimi cevovodi, preden bodo začeli zadnjo fazo reševanja. "Bilo bi zelo zapleteno, če bi po vsem delu, ki smo ga opravili, jašek zasulo. Biti moramo zelo previdni," je dejal Golborne. Po jašku nameravajo spustiti kamero, ki bo pomagala inženirjem sprejeti odločitev, ali naj jašek krepijo z železnimi cevmi.

Sorodniki čakajo dobre novice
Reševanje vsakega posameznika naj bi trajalo eno uro. Ob prihodu na površje jim bodo dali sončna očala, da bi zavarovali njihove oči pred dnevno svetlobo, poroča BBC.

Sorodniki in prijatelji ujetih rudarjev, ki že vse od 5. avgusta, ko se je sesul rov, čakajo na rešitev v puščavi Atacama na severu države, nestrpno pričakujejo naslednje dni. "Čakamo, da nam sporočijo dobro novico," je povedala žena enega izmed 33-erice.

Rudarji so pod zemljo že 65 dni, dlje kot katera koli skupina pred njimi, in se presenetljivo dobro držijo. Rudarje so žive odkrili 17 dni po udoru rova, kar je sprožilo val veselja po Čilu.

Vlada je pripeljala skupino strokovnjakov iz ameriške vesoljske agencije Nasa, da so pomagali rudarje ohranniti pri dobrem duševnem in telesnem zdravju med izredno dolgo reševalno akcijo. Vsak izmed rudarjev je v dveh tednih in pol, preden so jih našli, shujšal za okoli deset kilogramov.

Dobre novice iz Čila