Papež je v Milano prispel v petek, tam pa bo ostal do nedelje, ko se bo končalo svetovno srečanje družin. Foto: Reuters
Papež je v Milano prispel v petek, tam pa bo ostal do nedelje, ko se bo končalo svetovno srečanje družin. Foto: Reuters

"Duhovniški celibat in sveta deviškost sta sijoča luč pastoralne usmiljenosti," je Benedikt XVI. več sto zbranim predstavnikom duhovščine in častnim sestram dejal v milanski katedrali v okviru sedmega svetovnega srečanja družin iz 154 držav.

Na srečanju družin je romarje in družine opozoril na pomen tradicionalnih družin za zaščito položaja Cerkve na Zahodu. Po besedah poglavarja Rimskokatoliške cerkve ni dvoma, da je Jezusova ljubezen namenjena vsem kristjanom, a je za duhovnike in tiste, ki so sledili pozivu ter se odločili, da življenje posvetijo Bogu in živijo v celibatu, posebnega pomena.

Vse več pozivov k odpravi celibata
Vse več predstavnikov duhovščine poziva k razpravi o celibatu, saj menijo, da se spolni škandali, ki so v zadnjem obdobju pretresli Cerkev, zgodili tudi zaradi nujnosti spolne vzdržnosti. Papež tokrat v nagovoru ni prvič nakazal vztrajanja pri celibatu. Aprila je obsodil uporne duhovnike in dejal, da tisti, ki dvomijo o stališču Cerkve glede celibata in posvetitve žensk, služijo le samim sebi.

Pozneje se je z več tisoč mladimi z namenom utrditi katoliško vero podal na milanski nogometni stadion. Mlade je pozval, naj ohranijo svoje ideale, se redno udeležujejo nedeljskih maš in dnevno molijo.