V Egiptu že več tednov potekajo protesti proti Šafikovi uvrstitvi v drugi krog volitev. Foto: EPA
V Egiptu že več tednov potekajo protesti proti Šafikovi uvrstitvi v drugi krog volitev. Foto: EPA
Varnost pred sodiščem je okrepljena. Foto: EPA

Sodišče je še potrdilo, da zadnji premier strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka Ahmed Šafik ostaja v drugem krogu predsedniških volitev v soboto in nedeljo.

Vrhovno ustavno sodišče v Kairu je pritrdilo odločitvi nižjega sodišča, ki je razsodilo, da je zakon o parlamentarnih volitvah neveljaven, ker je kandidatom političnih strank dovolil, da se potegujejo tudi za tretjino parlamentarnih sedežev, ki je sicer predvidena za neodvisne kandidate. Za kandidate političnih strank sta po egiptovski zakonodaji predvideni dve tretjini sedežev v parlamentu.

Ustavno sodišče je zato v obrazložitvi razsodbe pojasnilo, da je bila tretjina poslancev izvoljena nezakonito, zato je nezakonita celotna sestava 498-članskega parlamenta, volitve pa so neveljavne. To pomeni, da se parlament razpusti in da so nujne nove parlamentarne volitve.

Udarec za islamiste
Z novimi volitvami bi najverjetneje največ izgubili Muslimanska bratovščina in drugi islamisti. Muslimanska bratovščina je na lanskih parlamentarnih volitvah osvojila skoraj polovico sedežev, ultrakonservativni salafisti pa okoli 20 odstotkov. Številni od teh sedežev bi morali sicer biti rezervirani za neodvisne kandidate.

Prvi krog predsedniških volitev 23. in 24. maja je pokazal, da je priljubljenost Muslimanske bratovščine po parlamentarnih volitvah močno padla. Takrat sta med 12 kandidati največ glasov prejela Šafik in kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi. Mursi je zbral 24,8 odstotka, Šafik pa 23,7 odstotka glasov.

Egiptovski parlament je maja sprejel zakon, ki predstavnikom prejšnjega režima prepoveduje kandidaturo na predsedniških volitvah, kar pomeni, da Šafik ne bi mogel kandidirati v drugem krogu. Ustavno sodišče pa je danes odločilo, da je ta zakon v nasprotju z ustavo in da Šafik ostaja kandidat za predsednika.

Pred današnjima razsodbama so v okolici ustavnega sodišča močno poostrili varnostne ukrepe. Več sto policistov in vojakov je okoli zgradbe sodišča sklenilo obroč. Takoj po razsodbi so med nasprotniki Šafika in varnostnimi silami izbruhnili pretepi.