Nuklearka Fukušima je v središču skrbi japonskih oblasti. Foto: EPA
Nuklearka Fukušima je v središču skrbi japonskih oblasti. Foto: EPA
Fukušima
Vojaški helikopterji so na nuklearko zlili več ton vode. Foto: EPA
Japonska
Cunami je povsem opustošil nekatere dele Japonske. Foto: EPA
Japonski reševalci hitijo
Število žrtev na Japonskem narašča
Hlajenje japonske nuklearke

Delavci v jedrski elektrarni Fukušima 1 so uspešno položili električni vod do drugega reaktorja, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Oskrba drugega reaktorja z električno energijo bo lahko stekla, ko bodo končani vsi ukrepi za hlajenje vode v tretjem reaktorju. Drugi reaktor bi tako lahko na električno omrežje priključili v petek ali soboto. IAEA je dodal, da še ni jasno, v kolikšni meri je hladilni sistem reaktorja poškodovan, ali ga bo sploh mogoče z elektriko znova zagnati.

Vojaški helikopterji, vodni topovi, hitenje z vnovično vzpostavitvijo električne povezave - japonske oblasti se na vse načine trudijo ohladiti pregrete reaktorje v poškodovani nuklearki. Resnično upanje pravzaprav predstavlja le nov električni vod do nuklearke, s katerim bi zagnali vodne črpalke za hlajenje jedrskega goriva.

Poškodovano japonsko jedrsko elektrarno Fukušima so s pomočjo vodnih topov iz vojaških vozil začeli zalivati z vodo, da bi ohladili pregrete reaktorje. Predtem so vodo na reaktorje zlivali iz vojaških helikopterjev, iz katerih so na tretji in četrti reaktor zlili 30 ton vode. Videoposnetki so pokazali, da ti poskusi zaradi močnega vetra niso bili preveč uspešni, voda naj bi padla mimo, poroča BBC.

Vojaki lahko pomagajo s topovi, policisti ne
Predtem je japonska vojska s pomočjo helikopterjev ohlajevala tretji in četrti reaktor, a so morali zaradi še vedno visoke stopnje sevanja vodo zlivati v preletu. S posebnimi topovi so zalivali poškodovani tretji reaktor, ki vsebuje plutonij in vzbuja največjo skrb japonskim oblastem. Japonska policija vodnih topov ni mogla uporabiti zaradi previsokega sevanja. Policisti morajo pri uporabi vodnih topov zapustiti vozilo, vojaki pa lahko pri ostanejo v vozilih.

Prednostna naloga je z vodo napolniti reaktor, saj iz njega uhaja dim, kar pomeni, da iz hladilnega bazena izpareva voda, v reaktorju pa narašča tudi pritisk.

Medtem se inženirji trudijo znova vzpostaviti električno energijo za hladilni sistem nuklearke, ki je odpovedal po petkovem katastrofalnem potresu in uničujočem cunamiju, ki mu je sledil z večmetrskimi valovi.

Japonski minister za gospodarstvo Kajeda je opozoril, da se bo ob morebitnem nadaljevanju trenutnih razmer poraba elektrike močno povečala, zaradi česar bi lahko prišlo do velikih in nenadnih izpadov električne energije po vsej državi.

"Stanje zelo resno"
Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano, ki se je osebno odpravil na Japonsko, je povedal, da so potrdili poškodbo sredice v prvem, drugem in tretjem reaktorju jedrske elektrarne. Stanje je opisal kot "zelo resno". IAEA je sporočil, da se od srede razmere v elektrarni niso poslabšale in da so stabilne.

Po besedah vodje ameriške uprave za jedrski nadzor Gregoryja Jaczka je stopnja sevanja "zelo visoka", še posebej ob četrtem reaktorju, ki je bil ob potresu sicer izključen. Skrb vzbuja predvsem zbiralnik izrabljenega goriva, ki je povsem brez vode za hlajenje, izrabljene gorivne palice pa prosto sevajo v ozračje.

Po podatkih Japonskega atomskega industrijske foruma, ki jih je objavila slovenska uprava za jedrsko varnost, je bila ob 11.10 hitrost sevanja na ograji elektrarne v Fukušimi 646,2 mikrosiverta na uro. Po podatkih spletnega portala Nucnet je bilo ob 3.20 po srednjeevropskem času sevanje okoli glavnega vhoda v nuklearko 1.900 mikrosivertov na uro, malo pred tem pa je bila izmerjena najvišja vrednost, 6.400 mikrosivertov na uro.

Kitajci panično kupujejo sol
Kitajska je izrazila pričakovanje, da jo bo Japonska "pravočasno in natančno" obveščala o razmerah v poškodovani jedrski elektrarni v Fukušimi, pa tudi o ocenah in napovedih razmer.

Tako kot ZDA in Francija je začele tudi Kitajska umikati svoje državljane z Japonske kljub zagotovilom Tokia, da razmere zaradi poškodovane jedrske elektrarne ne ogrožajo zdravja ljudi zunaj 20-kilometrskega območja okoli elektrarne, od koder so odredili evakuacijo prebivalstva. Peking je okrepil nadzor stopnje radioaktivnosti na ljudeh in živilih, ki prihajajo z Japonske.

Zaradi razmer na Japonskem na Kitajskem vse bolj narašča zaskrbljenost ljudi, ki množično kupujejo sol v prepričanju, da jod v njej odpravlja učinke radioaktivnega sevanja. Peking je moral v javnem pozivu prebivalstvo pozvati k mirnosti. Nacionalna komisija je v sporočilu za javnost zagotovila ljudem, da imajo v državi zadostne zaloge soli.

Radioaktivni delci proti Severni Ameriki
Od Japonske se vzhodu in s tem Severni Ameriki približujejo delci z nižjo koncentracijo radioaktivnega sevanja, je opozoril direktor švedskega vladnega raziskovalnega obrambnega inštituta Lars-Erik De Geer, ki se sklicuje na podatke mednarodne mreže opazovalnih postaj. Ob tem opozarja, da stopnja sevanja v teh delcih ni nevarna za ljudi.

Ameriško zunanje ministrstvo je odobrilo prostovoljni odhod družinskih članov osebja ameriškega veleposlaništva na Japonskem, kamor bodo poslali tudi čarterska letala za tiste Američane, ki bi želeli zapustiti državo. Sekretarka za domovinsko varnost Janet Napolitano je sporočila, da pri potnikih, ki so prileteli iz Japonske, niso zaznali povišanih stopenj sevanja.

Tajvanske oblasti so pri 25 potnikih, ki so prileteli iz Japonske, odkrile radioaktivne delce. Skupno so pregledali okoli 4.400 potnikov iz Japonske, radioaktivne delce pa so pri 25 odkrili večinoma na čevljih in obleki.

Težave na prizadetih območjih
Težave v Fukušimi so zasenčile prizadevanja na najbolj prizadetih območjih, kjer še vedno narašča število mrtvih. Po zadnjih objavljenih uradnih podatkih je število mrtvih in pogrešanih preseglo 15.000. Policija je sporočila, da je umrlo 5.692 ljudi, a mediji menijo, da je ta številka nekajkrat višja. Uradno je pogrešanih 9.522 ljudi.

Na prizadetih območjih se nadaljuje pospešeno čiščenje poškodovanih cest in železniških povezav. Veliko težavo na nekaterih območjih povzročata hladno vreme in močno sneženje. V zatočiščih se spopadajo s pomanjkanjem goriva za ogrevanje, primanjkuje pa tudi pitne vode.

Japonski reševalci hitijo
Število žrtev na Japonskem narašča
Hlajenje japonske nuklearke