Bitka za Tripolis še ni končana, uporniki pa imajo v spopadu z elitno Hamisovo brigado velike izgube. Foto: Reuters
Bitka za Tripolis še ni končana, uporniki pa imajo v spopadu z elitno Hamisovo brigado velike izgube. Foto: Reuters
Uporniško slavje na stavbi sodišča v Bengaziju
Zastava nekdanje monarhije je že skoraj po vseh večjih libijskih mestih nadomestila zeleno zastavo Gadafijeve revolucije. Foto: Reuters
Moamer Gadafi
Moamer Gadafi, ki Libiji vlada od državnega udara leta 1969, se je zadnjič v javnosti pojavil konec maja, od takrat se je javnosti oglašal le prek zvočnih sporočil. Foto: Reuters
Zapuščeni TV-studio libijske televizije v hotelu Rixios v Tripolisu
Zapuščeni TV-studio državne libijske televizije v hotelu Rixios v Tripolisu. Tuji novinarji so sredi noči ugotovili, da so hotel zapustili vsi vladni predstavniki na čelu z glavnim "piarovcem" režima Muso Ibrahimom. Četrt s hotelom je sicer še vedno v rokah Gadafijevih sil. Foto: Reuters
Zadnja bitka za Tripolis?
Kako se je rušil režim

Arabska televizijska postaja Al Džazira poroča, da je Gadafijev sin Mohamed Gadafi pobegnil iz hišnega pripora s pomočjo zvestih borcev, ki so vdrli v hišo, kjer so ga zadrževali, in po bojih s stražarji osvobodili. V rokah upornikov sta tako še dva sina libijskega voditelja, Sadi Gadafi in Saif Al Islam Gadafi. Sina Kamisa naj bi našli mrtvega, še poroča Al Džazira.

Ujet Gadafijev "prestolonaslednik"
Upornikom je v nočnih urah uspelo pridržati Mohameda in Saifa Al Islama Gadafija. Prvi je najstarejši sin, ki pa ni bil vpleten v dnevno politiko, medtem ko je bil Saif Al Islam predviden za Moamerjevega naslednika.
Med vojno je bil posrednik očetovih sporočil. Mednarodno kazensko sodišče je proti Saifu Al Islamu zaradi dejanj med libijsko državljansko vojno vložilo obtožnico zaradi mučenja in preganjanja političnih nasprotnikov. Glavni tožilec sodišča Luis Moreno-Ocampo je ob tem izrazil upanje, da ga bodo kmalu izročili sodišču.

Medtem je libijska državna televizija Al Jamahirija prenehala oddajanje, predstavnik upornikov pa je dejal, da so uporniki prevzeli nadzor nad poslopjem televizije v Tripolisu. Uporniki naj bi pri tem ubili več vojakov, ki so stražili poslopje.
Uporniki so zavzeli tudi letališče v Tripolisu, tako da naj bi po lastnih besdah imeli v rokah zdaj 80 odstotkov prestolnice.
Prvi uporniški konvoj je bil že opolnoči na osrednjem mestnem trgu - Zelenem trgu, kjer je Gadafi pripravljal svoje shode. Zmagoviti uporniki so trg nemudoma preimenovali v Trg mučenikov. Mesta uporniki ne nadzorujejo v celoti, v jutranjih urah se je začel srdit spopad za Gadafijev kompleks na južnem obrobju središča mesta Bab al Azizijo.

Ostri spopadi, velike izgube
Na ulice vladne četrti so zapeljali Gadafijevi tanki, slišati pa je silovito streljanje. Opoldne se je kolona oklepnikov Hamisove brigade, ki ji poveljuje Gadafijev sin Hamis, napotila proti središču mesta in nato v pristanišče. V spopadih za Gadafijevo trdnjavo je po besedah uporniškega poveljnika umrlo "veliko število" upornikov, poroča Reuters. Hamisova brigada velja za elitni del Gadafijevih sil in je izurjena ter opremljena po vzoru najboljših zahodnih vojaški enot.

Kje je Moamer Gadafi?
Po besedah predstavnika upornikov v Tripolisu so Gadafijeve sile zjutraj nadzirale še okoli 20 odstotkov mesta oz. štiri večja mestna okrožja.

Kje natanko je polkovnik, ki je državi vladal 42 let, se ne ve. Bab al Azizija je šest kvadratnih kilometrov velika četrt, ki je v resnici vojaško oporišče in je strateško umeščena na južni rob središča Tripolisa.

Obstaja možnost, da se želi Gadafi zateči v rojstno mesto Sirto, kjer uživa brezpogojno podporo svojega plemena.
Nočni prodor v glavno mesto
Uporniki so najprej z zahoda in nato še z vzhoda v nočnih urah vstopili v Tripolis, kjer so naleteli na zelo šibak odpor Gadafijevih sil. Na mestnih avenijah se je začelo slavje, na tisoče ljudi je pozdravilo upornike, ki so v zadnjem tednu prodrli iz smeri Misrate in gorovja Nasufa.

Nenadno sesutje Gadafijevih sil, ki so po polletnem srditem odporu tako rekoč izginile čez noč, postavlja številna vprašanja. Uporniki ostajajo previdni, zato so po prvem prihodu na Zeleni trg tega v strahu pred ostrostrelci hitro zapustili, nato pa so obširno ploščad zasedli maloštevilni uporniki. Po zadnjih poročilih uporniške sile nadzorujejo večino mesta, ki je pred vojno štel okoli milijon prebivalcev oz. šestino vsega prebivalstva Libije.

Novice o zavzetju Tripolisa in zelo majhnem odporu Gadafijevih sil so sprožile veliko slavje v uporniški začasni prestolnici Bengaziju in tretjem največjem libijskem mestu Misrati. Glasno so slavili tudi v samem glavnem mestu, kjer so številni sežigali zelene zastave.

Sledili zgledu arabske vstaje
Upor proti režimu polkovnika Moamerja Gadafija se je začel sredi februarja, potem ko sta že uspeli vstaji v Tuniziji in Egiptu, kar je navdihnilo nezadovoljne Libijce. Konec marca se je zdelo, da bo Gadafi z vojsko strl upor, saj je bil pred vrati osrednjega uporniškega mesta Bengazija. V tistem trenutku je Nato izkoristil resolucijo Združenih narodov in vzpostavil območje prepovedi letenja, zatem pa začel bombardirati položaje Gadafijevih sil.

Zmaga Nata in upornikov
Sledili so štirje meseci srditih bojev, v katerih pa so uporniki le malo napredovali. Preobrat v vojni se je zgodil z obnovljenim uporom v gorovju Nafusa, kjer je predvsem Francija z orožjem oskrbela nezadovoljne Berbere. Po zavzetju gora so začeli uporniki pritiskati proti Tripolisu z juga in zahoda.
Na vzhodni strani so uporniki v mestu Misrata prebili blokado. Potem ko so se v soboto zjutraj vrnili v obmorsko mesto Zavija, ki leži 50 km zahodno od Tripolisa, se je začel nepričakovan zlom Gadafijevih sil, ki niso zdržale okrepljenih Natovih letalskih napadov in uporniškega prodora iz treh smeri.
V soboto zvečer so se začeli spopadi v samem mestu, potem ko so v skrbno načrtovani akciji za orožje prijeli Gadafiju nenaklonjeni meščani. V pol leta spopadov je po ocenah umrlo do 20 tisoč ljudi.





Zadnja bitka za Tripolis?
Kako se je rušil režim