Pred grškim parlamentom se je med glasovanjem o nezaupnici zbralo na tisoče protestnikov. Foto: EPA
Pred grškim parlamentom se je med glasovanjem o nezaupnici zbralo na tisoče protestnikov. Foto: EPA
Grška vlada dobila zaupnico

Za zaupnico je bilo potrebnih 151 glasov, Papandreujevi socialisti pa imajo v 300-članskem parlamentu 155 sedežev.
Papandreu je glasovanje o zaupnici vladi zahteval po preoblikovanju vlade v nedeljo.
Premier je vlado preoblikoval prejšnji petek, da bi tako spodbudil reševanje hude dolžniške krize v državi in pomiril nezadovoljstvo v lastni stranki socialistov. Med drugim je zamenjal dosedanjega finančnega ministra Georgeja Papakonstantinuja in na njegovo mesto imenoval Evangelosa Venizelosa.

Za preoblikovanje se je Papandreu odločil po tem, ko so opozicijski konservativci zavrnili ponudbo za oblikovanje velike koalicije, s katero si je premier želel zagotoviti podporo pri reformah, ki so potrebne za pridobitev dodatne finančne pomoči prezadolženi državi.
Pred potrditvijo varčevalnih ukrepov
Vlado premierja Papandreuja po izglasovani zaupnici zdaj čaka nov izziv, saj mora parlament do konca junija potrditi še nov sveženj varčevalnih ukrepov in privatizacijski načrt za 78 milijard evrov. To je nujno, da Grčija dobi naslednji obrok posojila in se s tem izogne bankrotu.
Peti obrok posojil znaša 12 milijard evrov in sodi v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih, od česar območje evra prispeva 80 milijard, preostalo pa Mednarodni denarni sklad (IMF). Grčija ta denar potrebuje do srede julija.

V Bruslju se bo v četrtek in petek sestal Evropski svet, na katerem bodo voditelji držav članic razpravljali o reševanju krize v evrskem območju in o svežnju za krepitev gospodarskega upravljanja in reševanju prezadolžene Grčije.

Grška vlada dobila zaupnico