Prostovoljci v kulturno-pastoralnem centru ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani so pakirali hrano, pijačo, obleke in osnovne življenjske potrebščine, ki so jih prinesli donatorji, in jih bodo poslali na poplavljena območja v BiH in Srbijo. Med njimi je bil tudi slovenski košarkarski zvezdnik, prvak lige NBA 2005 Rašo Nesterović (glej fotogalerijo spodaj). Foto: BoBo
Prostovoljci v kulturno-pastoralnem centru ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani so pakirali hrano, pijačo, obleke in osnovne življenjske potrebščine, ki so jih prinesli donatorji, in jih bodo poslali na poplavljena območja v BiH in Srbijo. Med njimi je bil tudi slovenski košarkarski zvezdnik, prvak lige NBA 2005 Rašo Nesterović (glej fotogalerijo spodaj). Foto: BoBo
Člani slovenske vojske so v Šamcu (BiH) rešili dva trimesečna dojenčka. Foto: Twitterjev profil Slovenske vojske
Prve kombije so s hrano in najnujnejšim napolnili že zjutraj. Foto: Adra Slovenija
Prizadetim v poplavah lahko pomagamo z materialnimi ali finančnimi sredstvi. Foto: Reuters

Organizacije, društva, posameznike, ki zbirajo pomoč za prizadete v poplavah, vabimo, da nas o tem obvestijo na mmc-uredniki@rtvslo.si.

Zbiranje pomoči za poplavljence v Mariboru. Foto: Saška Jazbec
Zbiranje pomoči za poplavljence v Mariboru. Foto: Saška Jazbec
Zbiranje pomoči za poplavljence v Mariboru. Foto: Saška Jazbec
Zbiranje pomoči za poplavljence v Mariboru. Foto: Saška Jazbec
Slovenci pomagajo prizadetim ob ujmi

Rdeči križ Slovenije je sporočil, da bo v ponedeljek Rdečemu križu Srbije in Rdečemu križu Bosne in Hercegovine nakazal finančno pomoč. "O potrebi po prostovoljcih in zagotavljanju druge pomoči bomo javnost obvestili takoj, ko bodo sodelavci RK-ja Srbija in RK-ja Bosna sporočili, kakšne so njihove potrebe," so zapisali na svoji spletni strani.

Kot so sporočili iz Rdečega križa, so nujne potrebe po materialni pomoči v obeh državah naslednje: spalne vreče, zložljive postelje, posteljnina, ležalne podloge, dežna oblačila, gumijasti škornji, plenice, ustekleničena voda, konzervirana hrana, žepne svetilke in odeje.

Ob tem RK Slovenije prosi vse, ki zbirajo materialno pomoč, da zbirajo izključno pomoč, ki je nujno potrebna. Podatke o zbrani pomoči, torej kaj vsebuje, količino, težo, je treba posredovati na rdeci.kriz@rks.si. Na osnovi zbranih podatkov bo RK Slovenije organiziral zbirna mesta, na katera se lahko pomoč dostavi, zagotovil koordinacijo glede dejanske odpreme in pripravil ustrezno dokumentacijo, da bi pomoč čim prej prišla do prizadetih v poplavah, so sporočili.

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana. TRR je odprt pri banki SKB.

SI56 0310-0111-1122-296,

SWIFT: SKBASI2X

Koda namena CHAR

Sklic za RK Bosna: 00 937057

Sklic za RK Srbija: 00 937058

Tudi Slovenska karitas je začela zbirati pomoč za prizadete v poplavah v Srbiji in BiH-u. Kot sporočajo, v Srbiji "v tej prvi fazi najbolj potrebujejo plastične škornje in rokavice, sredstva za dezinfekcijo, vire pitne vode, pakete s hrano (konzerve), higienske pripomočke, materiale za nego dojenčkov in otrok, obleke in čevlje ter odeje".

V Bosni in Hercegovini pa bodo za pomoč evakuiranim ljudem v prihodnjih dneh potrebovali predvsem hrano, pitno vodo, topla oblačila, peči za ogrevanje in kuhalnike na plin ter higienske pripomočke, da bi preprečili širitev nalezljivih bolezni, je Slovenska karitas objavila na svoji spletni strani. Potrebujejo tudi črpalke za črpanje vode in plastične škornje.

Slovenska karitas Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,

TRR : SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH

Sklic: SI00 625

Koda namena:CHAR,

BIC banke: LJBASI2X625

Za poplavljene v Srbiji in BiH-u lahko prispevate 5 evrov tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919. Zbrana sredstva bodo uporabljena za pomoč, ki jo bo realizirala Karitas Srbije in BiH-a.

Pomoč zbirata tudi humanitarno društvo Adra Slovenija in Srbski kulturni center Danilo Kiš. Organizaciji zbirata ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, mleko v prahu, visoko energetsko hrano, hrano za dojenčke, plenice za enkratno uporabo, pakete za prvo pomoč, sredstva za higieno, sredstva za dezinfekcijo, baterije za radio, sveče, črpalke za vodo, agregate, baterije, oblačila, hrano, vodo.

ZBIRNA MESTA humanitarnega društva Adra Slovenija:

- Celje: Kulturniška 40. (040 642 074 – Vladimir Šunjevarić)
- Ljubljana:
Njegoševa 15. (031 269 117 - Pia Mlinar)
- Maribor:
Primčeva 1. (040 535 729 - Milan Vidaković)
- Krško:
Cesta 4. julija 17. (041 250 321 - Jože Abram)
- Kranj: Gostilna Sonce, Škofjeloška c. 112 (041 330 041 - Saša)
- Velenje:
Efenkova 61. (040 535 729)

V humanitarnem društvu Adra Slovenija ob tem prosijo še za malo drugačno pomoč: "Zaradi izrednega odziva ljudi in prinešenih donacij iz Slovenije in tujine potrebujemo avtoprevoznike (voznike in tovornjake), ki bi bili pripravljeni odpeljati zbrano pomoč, in prostovoljce za popis." Srbija in BiH namreč dovolita prehod skozi mejo le tistim najavljenim tovornjakom s pomočjo, ki imajo popis celotnega tovora, pojasnjujejo.

ZBORNA MESTA PO SLOVENIJI:
- GORIČKO:
gasilski dom Bodonci (občina Puconci) od 19. maja do 22. maja do 17.00,
-JESENICE:
Društvo up, Spodnji Plavž 24e, od 19. do 23. maja med 8.00 in 18.00.

Svetosavskem kulturnem središču (Huje 19a, Kranj) pa obveščajo, da danes med 9. in 19. uro zbirajo obleke, zdravila, hrano in druge nujne potrebščine za ogrožena in prizadeta območja v Srbiji in BiH-u. Za dodatne informacije pokličite 040 382 372.

Zaokrožile številne pobude
Na spletu so zaokrožile tudi številne pobude, ki jih organizirajo nekatera društva in posamezniki. V sodelovanju s humanitarno organizacijo Otvorena mreža tako življenjske potrebščine in hrano med drugim zbirajo pred Mercatorjem v Šiški v Ljubljani, društvo Parada ponosa pa na Metelkovi v Ljubljani.

Košarkarska zvezdnika Rašo Nesterović in Goran Dragić pozivata vse, ki bi radi pomagali prizadetim, naj oblačila in druge predmete prinesejo na zbirno mesto v kulturno-pastoralni center ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani.

Sredstva za prizadete zbirajo tudi v velenjskem dijaškem domu in na tamkajšnji občini, na Gorenjskem pa v Kulturnem društvu Brdo Kranj. Od ponedeljka bodo lahko ljudje hrano, oblačila in denar prispevali tudi v Celju pred pravoslavno cerkvijo v Celju in na Obrtniški ulici v Trebnjem.

Hrano, zdravila in higienske pripomočke bodo do srede zbirali tudi prostovoljci v Mladinskem centru BIT v Črnomlju, in sicer med 9. in 17. uro.

Mlajši veterani NK Litija skupaj z MC Litija zbirajo pomoč za prizadete mesta Doboj. Občane Litije in Šmartna pri Litiji obveščajo, da lahko prinesejo v MC Litija na Ponoviški cesti v Litiji vsak dan med 14.00 in 20.00 uro obleke, obutev, igrače, spalne vreče, posteljnino, ležalne podloge, dežna oblačila … Njihov cilj je do konca tedna odpeljati vsaj en kombi prepotrebne pomoči v mesto Doboj.

O pomoči obvestite Rdeči križ
Rdeči križ medtem opozarja, da morajo ljudje, ki bi želeli sami odpeljati stvari na prizadeta območja, o pošiljki obvestiti Rdeči križ, da bo pripravil ustrezne dokumente. Brez njih namreč prevoz čez mejne prehode ne bo mogoč oziroma lahko prevoznike doleti plačilo carine.


Adra Slovenija zbira donacije na transakcijski račun Adre Slovenija:
Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 2857 967
BIC: HDELSI22 KODA NAMENA: CHAR

Srbski kulturni center Danilo Kiš (Parmova 41, Ljubljana) pa zbira sredstva na:

ŽIRORAČUN srbskega finančnega ministrstva: 01-504619-100193230-000000-0000

NAMENSKI DEVIZNI RAČUN za odpravljanje posledic poplav

IBAN: RS35908504619019323080

SWIFT MESSAGE: FIN 1

NAMEN: Donacija BALKAN

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov iz kulturno-pastoralnega centra ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani, kjer so prostovoljci pakirali humanitarno pomoč za poplavljence v Srbiji (foto: Bobo):

B. V., K. Št.

Organizacije, društva, posameznike, ki zbirajo pomoč za prizadete v poplavah, vabimo, da nas o tem obvestijo na mmc-uredniki@rtvslo.si.

Slovenci pomagajo prizadetim ob ujmi