Reuters/Slovenska košarkarska zvezdnika, prvak lige NBA 2005 Rašo Nesterović in član Phoenix Sunsov Goran Dragić (na fotografiji), pozivata vse, ki bi radi pomagali v poplavah prizadetim, naj prinesejo oblačila in druge predmete na zbirno mesto v kulturno-pastoralni center ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani. Foto:
Reuters/Slovenska košarkarska zvezdnika, prvak lige NBA 2005 Rašo Nesterović in član Phoenix Sunsov Goran Dragić (na fotografiji), pozivata vse, ki bi radi pomagali v poplavah prizadetim, naj prinesejo oblačila in druge predmete na zbirno mesto v kulturno-pastoralni center ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani. Foto:
Pomoč Srbija
Fotografijo nam je poslala Maja Ahac iz Adre Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski reševalci
Na pomoč v Bosno in Hercegovino se je odpravila še ena enota Civilne zaščite, helikopterja policije in slovenske vojske sta se tja odpravila že včeraj. V Srbijo je včeraj prispel slovenski konvoj vozil z 20 reševalci z zelo zmogljivimi muljnimi črpalkami. Foto: Vir: Twitter Romana Jakiča
Nemirna noč na poplavljenih območjih
Slovenski reševalci v Srbiji in BiH-u

V Bosni in Hercegovini (BiH) ter Srbiji so zaradi močnih poplav razglasili izredne razmere. Že drugi dan v obeh državah na poplavljenih območjih poteka evakuacija prebivalcev, skupno je umrlo najmanj deset ljudi. Srbski premier Aleksandar Vučić je državljane Srbije pozval, naj pomagajo po svojih najboljših močeh.

Na pomoč pa so se odzvala tudi nekatera društva v Sloveniji. V Svetosavskem kulturnem središču v Kranju bodo do petka zbirali obleke, zdravila, hrano in druge nujne potrebščine za ogrožena in prizadeta območja v Srbiji in BiH-u, ki so jih prizadele poplave. "Ljudje največ prinašajo oblačila. Zelo prav pridejo odeje," je za MMC dejal Igor Kalabić. Kot je pojasnil, sodelujejo z veleposlaništvoma v BiH-u in Srbiji, "kot tudi s pravoslavnimi cerkvami po Sloveniji, da bo šlo vse res v prave roke".


Slovenska košarkarska zvezdnika, prvak lige NBA 2005 Rašo Nesterović in član Phoenix Sunsov Goran Dragić, pozivata vse, ki bi radi pomagali v poplavah prizadetim, naj prinesejo oblačila in druge predmete na zbirno mesto v kulturno-pastoralni center ob srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani. "Takoj ko sva slišala za pobudo, sva sklenila, da bova tudi sama pomagala po najboljših močeh. Boli me pri srcu, ko spremljam poročila s prizadetih območij, hkrati pa se zavedam in tako tudi pravijo, da najhujše šele prihaja. Spominjam se, kako hudo je bilo nam Slovencem, ko smo se v preteklih letih srečali s podobnimi katastrofami," pravi po poročanju STA-ja Nesterović.

Dejal je še, da zbirajo predvsem "življenjske dobrine, saj imajo ljudje nezaupanje v doniranje denarja". "Zato raje vidimo, da prispevajo obleke, hrano, zdravila. Je pa finančna pomoč dobrodošla, nakazali jo bomo neposredno na poseben račun vlad Srbije ter Bosne in Hercegovine."

"Situacija je katastrofalna"
Milena Đukić
, ki organizira zbiranje pomoči za poplavljena območja skupaj s Srbskim kulturnim centrom Danila Kiša v Ljubljani, pravi, da tudi oni zbirajo nujne potrebščine, in ne denarna sredstva, odziv ljudi pa je odličen. "V ponedeljek bo šel iz Kopra kombi, na katerega bomo naložili, kar smo zbrali na Obali, v Ljubljano na Parmovo, kjer bodo nanj naložili, kar bodo zbrali v Ljubljani. To bomo poslali v krizni štab notranjega ministrstva v Beogradu, nato pa bodo oni distribuirali humanitarno pomoč naprej," je razložila.

Prebivalci ogroženih območij potrebujejo predvsem ustekleničeno vodo, pakirano hrano z rokom uporabe, daljšim od enega meseca, hrano za dojenčke, pribor, prvo pomoč, sredstva za higieno, sredstva za dezinfekcijo, črpalke za vodo, agregate, baterije, grelce, vreče za pesek, odeje, gumijaste škornje, obleke, pelerine, so pojasnili v srbskem kulturnem centru s sedežem v Ljubljani.

"Situacija je katastrofalna ... Ljudje nimajo ne hrane ne vode in treba jim je pomagati. Potrebujejo protipoplavne vrečke, čolne. Ne zbiramo denarnih sredstev, mi zbiramo vodo, hrano, osnovna življenjska sredstva. Največ, kar lahko naredimo kot fizične osebe in društva, je, da zberemo osnovna sredstva, ki so najpomembnejša. Tudi v BiH-u je stanje kritično, vsi potrebujejo pomoč."

Pazljivo pri nakazilih denarja
Glede na to, da so na družbenih omrežjih zaokrožila sporočila o lažnih transakcijskih računih, na katera lahko posamezniki nakažejo denar, je Milena Đukić opozorila, da naj se tisti, ki želijo nakazati denar, obrnejo na uradne spletne strani veleposlaništev, vlad in kabinetov za izredne razmere.

Na poziv so se odzvali tudi v Adri Slovenije, katere predstavniki so že na terenu v BiH-u in Srbiji. "Božo Mihajlović, vodja Adre v BiH-u, mi je dejal: "Maja, tukaj je prava norišnica. Potrebujemo vse, kar je mogoče"," je za MMC povedala Maja Ahac iz Adre Slovenija. Dejala je, da zbirajo predvsem suho hrano (kot so prepečenec, konzerve in mleko), pa sveče in baterije ter dezinfekcijska sredstva in plenice. "Ljudje se veliko odzivajo in bojim se, da bosta dva kombija premalo. A se bomo že znašli," je še dejala.

Iz Slovenije v Srbijo dodatne enote
Slovenija je v Srbijo že v petek poslala dve muljni črpalki in 19 pripadnikov civilne zaščite, v BiH pa dve enoti s čolni za reševanje in 12 pripadnikov civilne zaščite, helikopter vojske s posadko ter policijski helikopter z dvema posadkama. Iz državnega logističnega centra na Rojah je danes v Srbijo odšlo še 26 pripadnikov civilne zaščite s štirimi čolni, šestimi vozili in drugo potrebno reševalno opremo. V popoldanskih urah se bo v reševanje v Srbiji vključil tudi helikopter Slovenske vojske s posadko s Kosova.

Nemirna noč na poplavljenih območjih
Slovenski reševalci v Srbiji in BiH-u