Pojav so ujeli na številnih amaterskih posnetkih. Foto: EPA
Pojav so ujeli na številnih amaterskih posnetkih. Foto: EPA
V bolnišnicah so sprejeli več sto poškodovanih. Foto: Reuters
Posledice uničujočega meteoritskega dežja. Foto: EPA
Posnetki so že preplavili svetovni splet. Foto: Youtube
Pogld na uničeno tovarno. Foto: EPA
Meteorski dež nad Uralom

Meteorit nad Uralom v osrednji Rusiji, katerega težo ocenjujejo na 10 ton, je namreč pred padcem na Zemljo na višini 55 kilometrov devetkrat eksplodiral, njegovi delci pa so delno zgoreli v spodnjem delu atmosfere, je pojasnil predstavnik tamkajšnjih oblasti.

Delci so nato dosegli Zemljo, padali pa so tudi po sicer redkeje naseljenem območju v pokrajini Čeljabinsk, je še pojasnil. Meteoritski dež je lomil šipe, poškodoval avtomobile, prišlo je do motenj v delovanju mobilnih povezav.
Zdravniško pomoč je poiskalo okoli 1.200 ljudi, od tega 200 otrok. Več deset ranjenih je moralo v bolnišnice, dve osebi pa sta huje ranjenih. Škodo na poslopjih pa so doslej ugotovili v najmanj šestih mestih v regiji.

Britanski strokovnjak za vesolje Robert Massey je sporočil, da je današnji meteoritski dež povzročil največje število poškodovancev v zabeleženi zgodovini človeštva. Kot je dejal, je izjemno redko, da ob takšnih pojavih pride do človeških žrtev. Ob Zemljo lahko trčijo tudi zelo veliki predmeti - eden takšnih naj bi pred približno 65 milijoni let pokončal dinozavre - a so ti dogodki še redkejši. Massey meni, da panika ni potrebna: "Takšni dogodki so redki - v 20. stoletju je bilo več večjih padcev, najmanj dva sta bila v Sibiriji, vendar jih glede na to, da dve tretjini Zemlje pokrivajo oceani, zgrešimo." Po ocenah strokovnjakov je bil današnji padec meteorita najbolj dramatičen vesoljski dogodek v Rusiji po katastrofi v Tunguški leta 1908. Udarec predmeta, ki naj bi imel premer do 70 metrov, je uničil 2.000 kvadratnih kilometrov gozda na tem odročnem območju Sibirije.

Zaprli šole
Zaradi meteoritskega dežja, ki je nenadoma razsvetlil modro nebo na Čeljabinskom, je obstal jutranji promet, številni ljudje pa so si zavetje poiskali v bližnjih zgradbah. Začasno je bilo prekinjeno delovanje prenosnih telefonov. Šole in vrtci v celotni pokrajini so danes zaprti, ker so na številnih zgradbah razbita okna, živo srebro pa se je spustilo na 18 stopinj Celzija pod ničlo.

Pokrajina Čeljabinsk je veliko industrijsko središče s številnimi tovarnami in drugimi obrati. Tam sta tudi jedrska elektrarna in veliko jedrsko odlagališče Majak. Predstavnik državne jedrske družbe Rosatom je dejal, da meteoritski dež ni vplival na delovanje njihovih obratov na območju.

Na območje poslali vojake
Ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da se radioaktivno sevanje na območju ni povečalo, na pomoč pa so poslali 20.000 reševalcev. Tudi obrambno ministrstvo je na območje poslalo vojake, ki so že našli šestmetrski meteoritski krater. Ostanke meteorita so sicer našli na treh krajih v pokrajini Čeljabinsk. Dva delca so našli na območju mesta Čeljabinsk, tretjega pa v okrožju Zlatoust.
Kot poroča Moscow Times, se je na nepričakovani dogodek že odzvala vrsta politikov. Namestnik premierja Dmitri Rogozin je pozval k vzpostavitvi mednarodnega sistema obrambe pred kometi in meteoriti, premier Dmitri Medvedjev pa je povedal, da upa, da ni bil nihče resneje poškodovan.

Putin odredil nujno pomoč
Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil nujno pomoč za ranjence. Zaradi hudega mraza je potrebno poškodovana poslopja nemudoma ponovno zadelati, da bodo vzdržala mraz, je na srečanju z ministrom za izredne zadeve Vladimirom Pučkovom dejal Putin. Kot je še poudaril, je treba narediti vse za pomoč ranjenim in za popravilo nastale škode.

Natančno škodo na industrijskih obratih, šolah, vrtcih in drugih poslopjih je treba šele ugotoviti. Prav tako je treba razjasniti, kaj točno se je v pokrajini zgodilo, je povedal ruski predsednik.

"Današnji incident moramo obravnavati z vidika pravočasnega opozarjanja prebivalcev pred tovrstnimi nesrečami in morebitne vzpostavitve sistema za zgodnje alarmiranje," je še dodal Putin.

Panika med prebivalstvom
Padajoči delci meteorita so povzročili precej panike med prebivalstvom. Številni so mislili, da je šlo za strmoglavljenje letala. "Peljal sem se čez trg. Nenadoma je trg razsvetlila zelo močna svetloba, neobičajna svetloba," je pripovedoval Vasilij Rožko. "Svetloba je trajala tri ali štiri sekunde, nato pa je bilo spet vse normalno. Iz avta sem videl, ko se je na nebu pojavila sled. Nato je odjeknila eksplozija," je še povedal prebivalec Čeljabinska.

"Najprej se je pojavila nenavadna svetloba, ki je razsvetlila desno stran šole. Takšna svetloba se ne pojavi nikoli, razen ob koncu sveta, nato pa se je prikazala še sled kot pri letalu, samo desetkrat večja," je povedala učiteljica Valentina Nikolajeva.

"Najprej sem mislil, da je strmoglavilo letalo, vendar ni bilo slišati motorjev. Trenutek zatem je odjeknila močna eksplozija," je povedal Denis Laskov, prav tako prebivalec Čeljabinska. "Na številnih hišah v naši ulici so popokala stekla," je dodal.

"Stal sem v kuhinji, ko sem videl močno svetlobo visoko v zraku. Sledila je eksplozija, bila je tako močna, da se je odprlo okno. Vrglo me je stran, kaktuse, ki so stali na okenski polici, pa je odneslo čez celo kuhinjo," je povedal Anton Jemeljanov.

Na spletu je bilo objavljenih več posnetkov, ki prikazujejo svetlobo in belo sled na modrem nebu z rumenim soncem.
K. S.


Meteorski dež nad Uralom