Japonsko protijedrsko gibanje je bilo pred potresom 11. marca marginalizirano, od nesreče v Fukušimi pa ima vedno več privržencev. Foto: Reuters
Japonsko protijedrsko gibanje je bilo pred potresom 11. marca marginalizirano, od nesreče v Fukušimi pa ima vedno več privržencev. Foto: Reuters

Dan zatem, ko je japonski premier Naoto Kan odredil zaprtje jedrske elektrarne Hamaoka v mestu Omaezaki, ker stoji na tektonsko nevarnem območju, so protestniki to odločitev pozdravili, a opozorili, da mora potencialno nevarna jedrska elektrarna tudi zares prenehati delovati.

Organizatorji zborovanja, ki so novico o demonstracijah razširili prek spletnih socialnih omrežij, so pričakovali okoli 15.000 udeležencev. "Takoj zaprite vse jedrske elektrarne!" in "Nič več Fukušim!", je pisalo na plakati protestnikov.

Sprememba jedrske politike?
Protestniki so poudarili, da nihče od predstavnikov japonskega političnega vrha doslej ni jasno izrazil svojega stališča za jedrsko energijo ali proti nje. Odločitev o zaprtju elektrarne Hamaoka je lahko napoved spremembe japonske energetske politike, saj naj bi vlada razmišljala o spremembi svojega načrta, da bi povečali odvisnost Japonske od jedrske energije do leta 2030 na 50 odstotkov. Pred potresom in cunamijem je bila ta odvisnost od jedrske energije 30-odstotna.

Jedrska energija na Japonskem se je znašla pod udarom kritikov po potresu in posledičnem cunamiju, ki sta marca povzročila ogromno škodo in najhujšo jedrsko nesrečo v zadnjega četrt stoletja v jedrski elektrarni Fukušima.