Japonska je ena največjih svetovnih izvoznic morske hrane. Foto: EPA
Japonska je ena največjih svetovnih izvoznic morske hrane. Foto: EPA
Umirjanje razmer v Fukušimi

Le nekaj dni po tem, ko so japonske oblasti poročale o neobičajni radioaktivnosti mleka, nekaterih vrst zelenjave in vode iz pip, je upravitelj elektrarne, družba Tepco, sporočil, da so visoke ravni radioaktivnosti odkrili tudi v morski vodi blizu Fukušime, s čimer narašča bojazen, da je okužena tudi morska hrana.

Po besedah predstavnikov Tepca so vzorci morske vode vsebovali 126,7-krat večje ravni radioaktivnega joda in 24,8-krat večje vrednosti cezija. Podjetje je sicer zatrdilo, da omenjene količine ne pomenijo neposredne grožnje zdravju. "Morali bi piti morsko vodo celo leto, da bi si nabrali le en milisivert sevanja," je sporočil predstavanik Tepca.

Embargo na pošiljke
Vir okužbe morajo še odkriti, so pa po poročanju Guardiana 6.000 prebivalcem vasi blizu elektrarne že dejali, naj ne pijejo vode iz pip, uvedli pa so tudi embargo na pošiljke mleka, špinače in kakine (listnata zelenjava, op. a.), proizvedenih na prizadetem območju.

Oblasti zdaj razmišljajo o še širšem embargu na pošiljke določenih produktov s prizadetega območja. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem sporoča, da dolgoročno večjo nevarnost za zdravje predstavlja okužena hrana kot pa širjenje radioaktivnih delcev v zraku.

Japonska je velika izvoznica morske hrane, sadja in zelenjave ter mlečnih proizvodov, največji trgi za japonske izvozne artikle pa so Hongkong, Kitajska in ZDA.

Elektrika v vseh šestih reaktorjih
Delavci, ki skušajo vzpostaviti nadzor nad poškodovano nuklearko Fukušima, so obnovili zunanjo oskrbo z elektriko v vseh šestih reaktorjih, je sporočil operater elektrarne Tepco. Električni vodi do vseh šestih reaktorjev so znova priključeni in bodo lahko elektriko obnovili ter preverili, ali vodne črpalke za hlajenje reaktorjev še delujejo.

Drugi reaktor ohlajen
Razmere v drugem reaktorju, kjer je temperatura v bazenu za hranjenje izrabljenega jedrskega goriva dosegla vrelišče, so se medtem umirile. Na reaktor so reševalci zlili okoli 18 ton morske vode in uspeli temperaturo v bazenu spraviti na okoli 50 stopinj Celzija. Zaradi nevarnega segrevanja v bazenu je v minulih dveh dneh iz drugega reaktorja uhajala vodna para, po vsej verjetnosti radioaktivna. Z ohladitvijo se je nevarnost radiacije zato zmanjšala.

Umirjanje razmer v Fukušimi