Izmenjava ujetnikov je plod sredinih pogovorov v Minsku. Foto: EPA
Izmenjava ujetnikov je plod sredinih pogovorov v Minsku. Foto: EPA
Danes naj bi se izmenjava nadaljevala. Foto: EPA
Po poročanju ruske televizije RT naj bi bilo veliko ljudi, ki jih je izpustila ukrajinska stran, civilistov, in ne pripadnikov proruskih separatističnih milic. Foto: EPA

V beloruskem glavnem mestu so predstavniki Ukrajine, Rusije, separatistov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v sredo namreč dosegli dogovor, ki predvideva izmenjavo 150 zajetih ukrajinskih vojakov za okoli 220 upornikov.

Drugi krog pogovorov, ki naj bi potekal v petek, so nato odpovedali, uradnega razloga pa niso navedli. BBC poroča, da je bilo v petek po navedbah Kijeva izpuščenih 146 vojakov in 222 upornikov. Največja izmenjava po začetku spopadov aprila letos je bila izvedena blizu mesta Avdijivka, okoli 35 kilometrov severno od Donecka. Koliko točno naj bi jih sledilo danes, ni znano. V Kijevu naj bi čakali še najmanj na štiri vojake.

"Šele zdaj so nam povedali, da se bo to zgodilo," je po poročanju Associated Pressa dejal osvobojeni ukrajinski vojak Artem Sjurik. "Veselim se snidenja s starši in ženo. Ne vedo, da prihajam."

Osvobojeni uporniški borec Denis Balbukov pa je dejal, da si želi "jesti ocvrti krompir in govoriti s sorodniki". Ob tem je dodal, da se bo vrnil v boj. "Vse je bilo v redu, ko so nas prestavili v center za pridržanje, a na začetku so nas res zlorabljali in tepli." Proruski zaporniki so se pritoževali nad stradanjem in ustrahovanjem Ukrajinske obveščevalne službe (SBU). Prav tako naj bi nekaterim odrekli zdravniško pomoč.

RT: Večina izpuščenih je civilistov, ne borcev
Ruska televizija RT je poročala, da en ukrajinski vojak v petek ni želel biti izmenjan. RT je še poročal, da je le 55 ljudi od tistih, ki so jih na izmenjavo pripeljale ukrajinske sile, dejansko pripadnikov proruskih milic. Drugi naj bi bili civilisti.

Porošenko: Moje srce prekipeva od radosti
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je osvobojene vojake pozdravil kot junake. "Srce mene kot predsednika in kot državljana prekipeva od radosti, da boste lahko - kot sem obljubil - novo leto pričakali s svojimi družinami in kolegi," je dejal na vojaškem letališču na obrobju Kijeva, kamor so z letalom pripeljali osvobojene vojake.

Porošenko je izpostavil, da dogovor ni bil v celoti izpolnjen in da "niso bili izpuščeni vsi". Še štirje bodo po njegovih besedah izpuščeni danes. "A poiskali in našli bomo vse in nikogar ne bomo pustili," je obljubil Porošenko. "Država se bo borila za vsakega izmed svojih zvestih sinov."

Krim odrezan od Ukrajine
Ukrajinske oblasti so se v petek odločile, da ustavijo železniške in avtobusne povezave z nekdaj ukrajinskim polotokom Krim. Ta je sicer pod nadzorom Rusije, a ostaja v veliki meri tudi na področju energetike odvisen od Ukrajine, s katero ima - oziroma je imel do petka - tudi edine kopenske prometne povezave. Polotok je tako popolnoma odvisen od trajektov in letov iz Rusije.