Na paradi, s katero so praznovali obletnico samostojnosti od Sovjetske zveze, ki so jo razglasili 24. avgusta 1991, je sodelovalo najmanj 1.500 vojakov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Na paradi, s katero so praznovali obletnico samostojnosti od Sovjetske zveze, ki so jo razglasili 24. avgusta 1991, je sodelovalo najmanj 1.500 vojakov. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Na prvi vojaški paradi po letu 2009, ko jih je prepovedal odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, je sodelovalo najmanj 1.500 vojakov.

Predsednik Petro Porošenko je ob napetostih na vzhodu Ukrajine in zaostrovanju odnosov z Rusijo dejal, da si Kijev ne želi vojne, temveč mir. Hkrati pa je napovedal dodatno oboroževanje ukrajinske vojske v vrednosti 2,3 milijarde evrov med letoma 2015 in 2017. Ukrajina je postala samostojna država 24. avgusta 1991.

Kritiki parade menijo, da je ta v času, ko v državi poteka vojna, neprimerna. V štirih mesecih bojevanja je na vzhodu države umrlo najmanj 2.000 ljudi, 330.000 jih je moralo zapustiti svoje domove. Spet drugi so mnenja, da bo okrepila moralo med vojaki, saj da razkazuje moč ukrajinske vlade in ustrahuje proruske upornike na vzhodu.

Uporniki bodo imeli svojo parado
Uporniki v vzhodnoukrajinskem mestu Doneck so ob tem napovedali, da bodo imeli svojo parado, na kateri bodo pokazali tudi zajete ukrajinske vojake. Vojaško parado so proruski uporniki priredili tudi v pristanišču v Odesi.

Vojaške parade po državi potekajo dan po tem, ko je Kijev obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je obe strani pozvala k ustavitvi nasilja. Kanclerka je ob obisku Kijeva napovedala, da bo Nemčija namenila Ukrajini pol milijarde evrov pomoči za obnovo infrastrukture na območjih, prizadetih od spopadov, še 25 milijonov evrov pa bo primaknila za pomoč beguncem.