Sile prehodne vlade so prodrle že vse do konferenčnega centra v središču mesta. Foto: EPA
Sile prehodne vlade so prodrle že vse do konferenčnega centra v središču mesta. Foto: EPA
Srditi boji za Sirto

BBC poroča, da se je v petek nad mestom vil gost dim, medtem ko so vladne sile ulico za ulico prodirale v Sirto, rojstno mesto polkovnika Gadafija, kjer so naletele na močan odpor njemu privrženih sil.
Sile libijskega prehodnega sveta so že dosegle konferenčni center, bazo sil, zvestih Gadafiju, in prostor, kjer so se borci zabarikadirali, zdaj pa se srditi spopadi nadaljujejo tam.
Najmanj 12 ljudi je bilo ubitih, več kot 190 pa ranjenih. Rešilni avtomobili z ranjenci nenehno brzijo med mestom in provizorično ambulanto, postavljeno zahodno od mesta.
Na tisoče civilistov je Sirto že zapustilo, a številni v mestu, od Tripolisa oddaljenem kakih 360 kilometrov, še ostajajo.

Obe strani se obstreljujeta z granatami, raketami in tanki.

Poziv k spoštovanju pravic
Osvojitev Sirte naj bi bila ključnega pomena za prihodnost Libije. Vladne sile so sicer že pred dvema mesecema zavzele večino države, sile, zveste Gadafiju, pa še vedno nadzorujejo še puščavsko enklavo Bani Valid, a je ta manj pomembna, saj iz nje iz države ne vodi nobena cestna povezava.

Ian Martin, odposlanec ZN v Libiji, je obe strani pozval, naj spoštujeta človekove pravice, libijski prehodni svet pa pozval, naj se zadrži povračilnih ukrepov.
Tisti, obtoženi vojnih zločinov, bi morali biti aretirani in pripeljani pred roko pravice, je dejal Martin. "S tem bodo zgrajeni temelji za nacionalno spravo in prihodnost libijskega ljudstva."

Srditi boji za Sirto