Medvedjev je ob 2. obletnici rusko-gruzijske vojne z obiskom Abhazije dokazal, da Rusija trdno stoji za neodvisnotjo te male črnomorske države. Foto: Reuters
Medvedjev je ob 2. obletnici rusko-gruzijske vojne z obiskom Abhazije dokazal, da Rusija trdno stoji za neodvisnotjo te male črnomorske države. Foto: Reuters

Na srečanju s predsednikom Abhazije Sergejem Bagapšem je Medvedjev poudaril, da odločitev za vojno v Gruziji ni bila lahka, vendar je hkrati dodal, da se je sčasoma izkazala za pravilno.

Predsednik tudi v ruski vojaški bazi
"Obstoj narodov Južne Osetije in Abhazije je bil ogrožen," je dejal Medvedjev in dodal, da bi bile razmere zdaj popolnoma drugačne, če se ne bi bili odločili za posredovanje v vojni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po pogovorih sta predsednika Abhazije in Rusije v Suhumiju položila rože na spomenik žrtvam vojne v Abhaziji. Potem se je Medvedjev napotil še v rusko vojaško bazo v Gudauti, ki leži ob Črnem morju, severozahodno od glavnega mesta Suhumi.

Krvava vojna v Abhaziji
Zaradi teženj abhazijskih nacionalistov po neodvisnosti je avgusta leta 1992 po razpadu nekdanje Sovjetske zveze v Gruziji izbruhnila državljanska vojna. V enoletni vojni, ki se je končala septembra 1993, je na obeh straneh umrlo več kot osem tisoč ljudi. več kot 20 tisoč pa jih je bilo ranjenih. Okoli 250 tisoč ljudi, med njimi večinoma Gruzijcev, pa je moralo zapustiti svoje domove v Abhaziji in zbežati v druge gruzijske regije.

Po vojni je Abhazija de facto postala neodvisna država, ki pa je do vojne 2008 ni priznala nobena članica Združenih narodov. Po gruzijskem porazu je Rusija nemudoma priznala tako Južno Osetijo kot Abhazijo, do zdaj pa so državnost Abhazije priznale le še Nikaragva, Venezuela in Nauru.