Pred sodiščem so potekali spopadi med privrženci in nasprotniki
Pred sodiščem so potekali spopadi med privrženci in nasprotniki "zadnjega egipčanskega faraona". Foto: Reuters
Hosni Mubarak
Če sodišče odloči, da je 83-letni Mubarak kriv, mu grozi smrtna kazen. Foto: Reuters
Mubarak na sojenju

Mubaraka so drugič po začetku sojenja zaradi smrti protestnikov in korupcije pred sodnika pripeljali na bolniški postelji. V bližini sodišča je pristal vojaški helikopter z bolnim Mubarakom, ki so ga iz rešilnega avtomobila pred sodnika nato prepeljali na bolniški postelji. Nekdanji voditelj je od začetka sojenja nastanjen v bolnišnici v bližini egiptovske prestolnice.

Spopad privržencev in nasprotnikov Mubaraka
Skupaj z Mubarakom zaradi smrti protestnikov med februarskimi demonstracijami, ki so končale njegovo skoraj 30-letno vladavino, in korupcije sodijo tudi njegovima sinovoma Alu in Gamalu. Vsi trije obtožbe o sodelovanju pri poboju okoli 850 protestnikov zanikajo.

Pred sodiščem so se zbrali nekateri nasprotniki Mubaraka, ki so vpili: "Sodnik, zbudi se! Mubarak je ubil moje brate! Usmrtite morilca!" Prišli pa so tudi privrženci Mubaraka, ki so vpili "Egipčan je do smrti" in "Hosni Mubarak ni Sadam (Husein, op. a.)". Kljub navzočnosti na stotine policistov so se med privrženci in nasprotniki Mubaraka vneli spopadi.

Združeno sojenje
Kaos je za nekaj trenutkov nastal tudi v sodni dvorani, zato je moral predsedujoči sodnik Ahmet Refat vzpostaviti red. Sodnik je nato odločil, da bo sojenje Mubaraku združeno s procesom proti nekdanjemu notranjemu ministru Habibu Al Adliju. Sojenje Al Adliju in šesterici policijskih poveljnikov se je nadaljevalo že v nedeljo, a so obravnavo prekinili in nadaljevanje preložili na 5. september, ko se bo nadaljevalo tudi sojenje Mubaraku.

Sodnik je odločil, da procesa proti Mubaraku v sodni dvorani ne bodo več spremljale televizijske kamere, ki bodo lahko prižgane šele ob razsodbi. "Nesmisel! Primer je nujen za javno mnenje. To, da ga ne bodo neposredno prenašali po televiziji, pomeni, da so se dogovorili z Mubarakom," je bil jezen eden izmed ljudi, ki so se zbrali pred sodiščem.

Obramba zahteva navzkrižna zaslišanja
Sodišče v Kairu naj bi med drugim odločilo tudi o zahtevi Mubarakovih odvetnikov, naj pred sodišče pokličejo nekatere pomembne priče. Odvetniki so namreč zahtevali navzkrižno zaslišanje vodje vladajočega vrhovnega sveta oboroženih sil Huseina Tantavija, nekdanjega egiptovskega podpredsednika Omarja Sulejmana in zdajšnjega notranjega ministra Mansurja Al Esavija.

Mubarak na sojenju