Verniki goro Arafat oblečejo v belo, saj se jih večina obleče v bela oblačila. Foto: EPA
Verniki goro Arafat oblečejo v belo, saj se jih večina obleče v bela oblačila. Foto: EPA
Arafat
Na goro Afarat se vzpenjajo "reke" vernikov. Foto: EPA

Na desettisoče vernikov se je iz približno deset kilometrov oddaljene doline Mine že ob 5. uri zjutraj po krajevnem času odpravilo proti gori Arafat, večino vernikov pa naj bi do poldneva na kraj prepeljali z avtobusi. Na gori stoji štirimetrski steber, kjer je imel prerok Mohamed po prepričanju muslimanskih vernikov zadnjo pridigo.

Molitev na gori Arafat je eden od temeljev hadža, na ta dan pa naj bi se za molitve in prošnje po odpuščanju odprla vrata nebes. Gora se je že dopoldne odela v belo, saj večina romarjev za ta dan molitve in razmišljanja obleče bela oblačila.

Letos v Meki in Medini tri milijone romarjev
Savdski notranji minister, princ Najef, je v nedeljo sporočil, da se je ob hadžu v Savdski Arabiji zbralo rekordnih 1,8 milijona romarjev iz tujine, ob tem pa so oblasti izdale tudi 200.000 dovoljenj za domače romarje. V dolino Minese se je zgrnilo še na desettisoče romarjev brez dovoljenj, ki se jim je uspelo izogniti nadzornim točkam. Številni med temi so se na goro Arafat odpravili že ponoči. Po ocenah tujih medijev se je ob hadžu v Savdski Arabiji tako zbralo skoraj tri milijone romarjev.

Verniki se bodo po dnevu na gori Arafat v torek vrnili v Mino, kjer bodo po jutranjih molitvah opravili simbolično kamenjanje hudiča in žrtvovali živali. Kamenjanje hudiča bodo verniki nadaljevali tudi preostale tri dni hadža, na koncu pa se bodo sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo.

Tokratni hadž poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih, saj se savdske oblasti bojijo napada teroristične mreže Al Kaida, ki pa je v nedeljo sporočila, da napadov ne načrtuje.

Svoje vtise ob romanju v Meko je v MMC-jevi spletni klepetalnici z uporabniki delil tudi mufti Nedžad Grabus.

Romanje v Meko je eden od stebrov islama
Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

V Meko se je letos odpravilo tudi 40 romarjev iz Slovenije, ki se bodo v Slovenijo predvidoma vrnili 21. novembra.