Za varnost romarjev skrbijo policisti in varnostniki. Foto: Reuters
Za varnost romarjev skrbijo policisti in varnostniki. Foto: Reuters
Meka
Vsak musliman mora vsaj enkrat v življenju, če si to lahko privošči, romati v Meko. Foto: EPA
Muslimani začeli z romanjem v Meko

Letošnje romanje poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih, saj so savdske oblasti posvarile pred možnostjo napada teroristične mreže Al Kaida, a hkrati zagotovile, da so morebiten napad pripravljene odbiti. Savdski notranji minister, princ Najef, ob opozorilu o možnosti napada Al Kaide ni razkril, ali imajo oblasti o tem določnejše obveščevalne podatke. So pa v Savdski Arabiji po njegovih zagotovilih pripravljeni na vse, kar bi se lahko zgodilo, poostreni so tudi varnostni ukrepi.

V ponedeljek, 15. novembra, ob 11.00 bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice Nedžad Grabus, ljubljanski mufti in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki ga boste lahko vprašali tudi kaj o samem romanju. Vabljeni!

Krvavi spomini
Savdske oblasti so lani preprečile več napadov celice Al Kaide na Arabskem polotoku, ki ima sedež v sosednjem Jemnu. Al Kaida sicer do zdaj ni izvajala napadov na romarje, ki se zberejo ob hadžu, so se pa savdske oblasti med hadžem v preteklosti že soočile z napadi. 20. novembra 1979 je tako skupina muslimanskih skrajnežev zajela veliko mošejo v Meki, savdski vojski pa je ob pomoči pripadnikov francoskih posebnih enot šele po skoraj dveh tednih uspelo vdreti v svetišče in v ostrih spopadih, v katerih je umrlo več sto ljudi, poraziti skupino.

Večjo nevarnost kot napadi so stampedi, ki so se dogajali v preteklosti na romanjih, večinoma na mostu Džamarat v Mini, kjer romarji med hadžem simbolično kamenjajo hudiča. Leta 2006 je v stampedu umrlo 364 ljudi, leta 2004 pa je bilo do smrti poteptanih 251 romarjev. Najhuje je bilo leta 1990, ki je v množici predoru v Mini umrlo 1426 ljudi.

Da bi zmanjšali gnečo
Savdska Arabija zaradi tega vsako leto poveča zmogljivosti Meke, saj tudi število romarjev narašča. Stari most v Mini so tako porušili in naredili novega v treh nadstropjih, najvišje nadstropje bodo odprli prav letos. Pridobitev za romarje je tudi lahka železnica, ki povezuje Mino, Mudalifah in goro Arafat - na vseh teh krajih po navadi nastane velika gneča. Z železnico Mašair bodo nadomestili 4.000 avtobusov, s katerimi so v preteklosti prevažali vernike.

Romanje v Meko je sicer eden izmed petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je telesno sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

V Meko se je letos odpravilo tudi 40 romarjev iz Slovenije, ki se bodo v domovino predvidoma vrnili 21. novembra.

Muslimani začeli z romanjem v Meko