V Iranu so že junija potekali množični protesti po spornih volitvah, na katerih je znova zmagal predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Foto: Reuters
V Iranu so že junija potekali množični protesti po spornih volitvah, na katerih je znova zmagal predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Foto: Reuters
Na iranskih ulicah spet vroče

Privrženci opozicije so se zbrali na zborovanju v spomin na umor treh študentov leta 1953. Priče so poročale, da se je policija nadnje spravila s pendreki in solzivcem, nato pa v zrak izstrelila opozorilne strele. Med protestniki in policijo še vedno prihaja do sporadičnih spopadov. Priče poročajo tudi o spopadih med nasprotniki in podporniki iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Še predtem je na stotine iranskih policistov obkolilo teheransko univerzo, da bi preprečili proteste, znotraj stavbe pa naj bi več sto študentov vzklikalo gesla proti predsedniku Ahmadinedžadu in za opozicijskega voditelja Musavija.

V Iranu se 7. decembra vsako leto z zborovanjem spominjajo smrti treh študentov v protiameriških protestih leta 1953. Ob tej priložnosti je letos več opozicijskih skupin kljub vladni prepovedi nedovoljenih zborovanj pozvalo k protestom proti sporni ponovni izvolitvi Ahmadinedžada na junijskih volitvah. Njegova ponovna izvolitev na junijskih predsedniških volitvah je v Iranu sprožila najhujše proteste po revoluciji pred tremi desetletji.

Oblasti prepovedale zborovanja in poročanje tujih medijev
Oblasti so iz strahu pred novimi opozicijskimi protesti močno poostrile varnost, predvsem okoli univerze v Teheranu, poleg tega pa so tudi preprečile dostop do več spletnih spletnih strani opozicije. Iranske varnostne sile, tudi pripadniki revolucionarne garde, so študente in opozicijske privržence že nekaj dni pozivali, naj tega dne ne izkoristijo za proteste, in jih opozarjali, da bodo vse proteste zatrli.

Poročanja tujih medijev sicer temeljijo le na pričanjih ljudi, ki so v Teheranu, saj so iranske oblasti tujim novinarjem prepovedale pojavljanje na ulicah in poročanje o morebitnih protestih med 7. in 9. decembrom.

Prenosni telefoni v Teheranu ne delujejo
Oblasti so zaradi protestov izključile mobilno omrežje v središču Teherana, da bi tako preprečili Musavijevim privržencem komuniciranje. Iranska spletna stran Rah-e Sabz je poročala, da so izklopili omrežje v središču mesta in v okolici univerze.

Na iranskih ulicah spet vroče