Na osrednjem odru so slike vseh 96 žrtev nesreče. Foto: Reuters
Na osrednjem odru so slike vseh 96 žrtev nesreče. Foto: Reuters
Jaroslaw in Marta Kaczynski
Jaroslaw in Marta Kaczynski, brat in hči pokojnega predsednika. Foto: Reuters
Varšava
Mestne oblasti v Varšavi so za danes prepovedale prodajo alkohola, mestni potniški promet pa je brezplačen, da bi ljudem olajšali pot do spominske slovesnosti. Foto: Reuters

Natanko teden dni po nesreči poljskega letala v Rusiji so ob 8.56 na Poljskem za dve minuti zadoneli cerkveni zvonovi in sirene, promet in ljudje pa so se ustavili. Uradna žalna slovesnost za žrtvami nesreče letala v Smolensku v Rusiji se je na varšavskem trgu Pilsudski začela opoldne z dvominutno tišino. Množice so se na trg začele zgrinjati že zgodaj zjutraj.

Letalo je bilo na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov v Katinskem gozdu. V nesreči je umrlo vseh 96 potnikov in članov posadke, med njimi poljski predsednik Lech Kaczynski in njegova žena ter številni visoki predstavniki poljske politike, vojske in Cerkve.

Začetek opoldne
Slovesnost naj bi trajala štiri ure. Na trgu Pilsudski, največjem zbirališču na prostem v Varšavi, ki se imenuje po ustanovitelju druge poljske republike Jozefu Pilsudskem, so postavili velike televizijske zaslone. Zbrane so nagovorili vršilec dolžnosti predsednika Bronislaw Komorowski, premier Donald Tusk in hči ene izmed žrtev.

"V teh težkih trenutkih za našo državo nismo bili sami. Zato smo hvaležni državljanom Rusije, ki so spontano izrazili svoje sočutje Poljski in poljskemu narodu," se je Rusiji zahvalil Komorowski.

Žalno mašo, ki se je začela ob 13. uri, naj bi ob poljskih škofih daroval tudi poslanec iz Vatikana, kardinal Angelo Sodano, a je udeležbo moral odpovedati zaradi kaosa v letalskem prometu.

Po slovesnostih bedenje
Okoli 17. ure bodo krsti s truploma pokojnih predsednika in njegove žene, ki od torka ležita v predsedniški palači, odnesli v katedralo sv. Janeza, kjer bo ob 18. uri bogoslužje, ki ga bo vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz. Sledilo bo nočno molitveno bedenje.

Sporen kraj zadnjega počitka predsednika
V nedeljo se bo dogajanje preselilo v Krakov, kjer bodo Kaczynskega in njegovo ženo Mario predvidoma ob 14. uri pokopali na gradu Wavel. V gradu so pokopani poljski kralji, narodni junaki in pesniki, med njimi tudi ustanovitelj poljske republike, maršal Jozef Pilsudski, in general Wladyslaw Sikorski, ki je bil med drugo svetovno vojno predsednik poljske vlade v izgnanstvu in je umrl v letalski nesreči. Napoved, da bodo v Wavelu pokopali tudi Kaczynskega, ki mu je pred smrtjo podpora med Poljaki padla na le 20 odstotkov, je sprožila veliko negodovanja in tudi proteste.

Pogreb v nedeljo
Pogreb naj bi potekal kljub zastoju v evropskem letalskem prometu. Udeležili se ga bodo številni visoki predstavniki iz tujine. Poljska vlada je sporočila, da do zdaj še nobena od okoli 80 napovedanih tujih delegacij ni odpovedala udeležbe na pogrebu.

Slovenski predsednik Danilo Türk in njegova žena sta že danes dopoldne z avtomobilom odpotovala v Krakov, kjer se bosta udeležila pogreba predsednika Kaczynskega in njegove žene. Zakonca Türk čaka 850 kilometrov dolga pot.

Veliko daljša, 1.300-kilometrska pot med Talinom in Krakovom čaka estonskega premierja Andrusa Ansipa. Podobno razdaljo je že premagal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ki se je v domovino vrnil z avtomobilom iz Bruslja.

Vprašljiv je prihod nemške kanclerke Angele Merkel, ki je morala na poti iz ZDA pristati v lizboni. Od tam je poletela v Rim, v Berlin pa se je iz italijanske prestolnice podala z avtobusom.

Mati pokojnega predsednika, ki hudo bolna leži v varšavski bolnišnici, še vedno ne ve za sinovo smrt, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin. Prav zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja se na slovesnost v Katinski gozd z letalom ni odpravil predsednikov brat dvojček, nekdanji poljski premier Jaroslaw Kaczynski.