V Riu de Janeiru se je na ulicah zbralo 300.000 protestnikov. Foto: EPA
V Riu de Janeiru se je na ulicah zbralo 300.000 protestnikov. Foto: EPA
Protesti nezadovoljnih Brazilcev se nadaljujejo

Protesti so se pred tednom dni začeli zaradi zvišanja cen javnega prevoza, a so nato prerasli v množičen protest proti korupciji in zapravljanju sredstev pred nogometnim prvenstvom, ki ga bo prihodnje leto gostila Brazilija.

Zaradi protestov je brazilska predsednica Dilma Rousseff odpovedala pot na Japonsko, poroča BBC, ki izpostavlja, da vse to kaže na resnost razmer v največji latinskoameriški državi. O razmerah v državi bodo razpravljali tudi na izredni seji vlade.

Brazilski mediji poročajo, da so protesti potekali v več kot sto brazilskih mestih, udeležilo pa se jih je več milijon ljudi.

V Riu de Janeiru je policija uporabila solzivec in gumijaste naboje proti skupini zamaskiranih mladih protestnikov, ki so se skušali približati mestni hiši. Ranjenih je bilo najmanj 29 ljudi.

V prestolnici Brasilia so protestniki pred poslopjem zunanjega ministrstva zanetili ogenj in napadli tudi druga vladna poslopja, a jih je nato razgnala policija. Ranjenih je bilo okoli 26 ljudi.

Največ nasilja je bilo v mestu Porto Alegre na jugu države, v Campinasu severno od Sao Paula in v Salvadorju. Protesti so zahtevali tudi prvo smrtno žrtev do zdaj. V mestu Ribeirao Preto je umrl 18-letni fant, ko je voznik prebil barikado in nato pobegnil.

Protesti se nadaljujejo, čeprav so oblasti v več mestih stopile korak nazaj in znižale cene javnega prevoza, katerih zvišanje je pred tem ljudi pognalo na ulice.

A cene javnega prevoza niso več edino vprašanje, ki žene protestnike. Ti so nezadovoljni zaradi velikanskih stroškov nogometnega prvenstva in vladi očitajo, da je zanemarila vlaganje v izobraževanje in zdravstvo.

Protesti nezadovoljnih Brazilcev se nadaljujejo