Jeza zaradi Nata med libijskimi uporniki narašča. Foto: Reuters
Jeza zaradi Nata med libijskimi uporniki narašča. Foto: Reuters
Libija
Uporniki se umikajo iz Brege, ki jo napadajo Gadafijeve sile. Foto: Reuters

Uporniki v Adždabiji poročajo, da so letala zveze Nato streljala na njihov tank in ga uničila. Med uporniki, ki so v preteklih dneh severnoatlantsko zavezništvo obtožili, da ne naredi dovolj za njihovo zaščito, obstaja precejšnja jeza zaradi Nata. "Stali smo ob svojih tankih in Nato je na nas izstrelil dve raketi. Nato so lažnivci. Postavili so se na Gadafijevo stran," je bil besen eden izmed upornikov, ki je v bolnišnici čakal, ali bodo zdravniki rešili življenje njegovega soborca.

Nato je v napadu na okolico Brege 1. aprila ubila 13 ljudi, od tega štiri civiliste. Gadafijeve sile medtem bombardirajo vhod v Adždabijo.

Gadafijeve sile napadajo Brego
Tarča Natovih letal so sicer sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija v okolici Brege, kjer so režimske sile upornike ustavile pri napredovanju proti zahodu države.

V ločenem incidentu je umrlo sedem civilistov, 25 je ranjenih, ko so zavezniška letala blizu Brege napadla konvoj sil, ki so naklonjene Gadafiju.

Iz predmestja Tripolisa, ki ga preletavajo bojna letala, poročajo o eksplozijah.

Medsebojna obtoževanja za napad na naftna polja
Libijska vlada je Veliko Britanijo obtožila, da so njena letala obstreljevala največje naftno polje v Libiji in pri tem ubila tri ljudi. Namestnik zunanjega ministra Kaled Kaim je sporočil, da je bil v obstreljevanju poškodovan naftovod, ki povezuje naftno polje Sarir z mestom Tobruk, ki je v rokah upornikov.

Uporniki in Nato za požar na naftnem polju dolžijo vladne sile in dodajajo, da so napadi na vzhodu države ustavili proizvodnjo nafte, s katero financirajo svoj upor. Z vzhoda Libije so v sredo v tujino napotili prvo pošiljko nafte, odkar je libijski nacionalni svet pod vodstvom upornikov priznalo nekaj držav.

V sredo srečanje kontaktne skupine
V Dohi v Katarju bo 13. aprila prvo srečanje kontaktne skupine, ki je pristojna za politično vodstvo mednarodnega posredovanja v Libiji. Na srečanju bodo sodelovale tako države članice skupine kot nekatere mednarodne organizacije. Zagotovo se bodo srečanja poleg predstavnikov Velike Britanije udeležili predstavniki ZDA, najverjetneje tudi Arabske lige.

Prebegnil nekdanji minister
Z Malte prihajajo poročila, da je tja prebegnil nekdanji libijski minister za energijo Omar Fati Bin Šatvan, ki je vlado zapustil leta 2007. Šatvan je na Malto prispel na čolnu, ki je odplul iz Misrate.