Kabore (na fotografiji), ki je bil premier še pod Compaorejem, je prejel 53,49 odstotka glasov. Drugouvrščeni, nekdanji finančni minister, Zephirin Diabre pa 29,65 odstotka glasov. Foto: Reuters
Kabore (na fotografiji), ki je bil premier še pod Compaorejem, je prejel 53,49 odstotka glasov. Drugouvrščeni, nekdanji finančni minister, Zephirin Diabre pa 29,65 odstotka glasov. Foto: Reuters

Večtisočglavi množici podpornikov pred sedežem svoje stranke je Kabore dejal, da se morajo dela lotiti takoj, in poudaril odločenost, da bo "odprl priložnosti za boljši jutri". 58-letni nekdanji bankir je napovedal popoln prelom s starim sistemom in obljubil dejanske spremembe v državi.

V Burkina Fasu so v nedeljo na splošnih volitvah prvič volili predsednika po skoraj treh desetletjih, v katerih je vladal dolgoletni predsednik Blaisom Compaore. Compaore je odšel z oblasti tako, kot je nanjo prišel - z državnim udarom. Leta 1987 je prevzel vodenje države z državnim udarom leta 1987, pred letom dni pa je bil strmoglavljen po množičnih protestih. Ti so izbruhnili, ko je s poskusom spremembe ustave skušal ostati na oblasti. Takrat je pobegnil iz države, do volitev pa so vzpostavili prehodno vlado.

Demokratične volitve
Kabore je več kot desetletje vodil vladajočo stranko Kongres za demokracijo in napredek in je veljal za najverjetnejšega naslednika Compaoreja, dokler se leta 2012 nista razšla zaradi nesoglasij in je nato lani ustanovil svojo stranko. Med 14 predsedniškimi kandidati jih je bilo sedem nekdaj zelo blizu Compaoreju, vključno s favoritoma Kaborejem in Diabrejem. Volitve so minile brez večjih incidentov, zaradi množice volivcev pa je nekaj volišč ostalo dlje odprtih.

Volitve v državi bi morale potekati že 11. oktobra letos, a so jih preložili po poskusu državnega udara vojaških voditeljev, podpornikov Compaoreja. Po 27 letih vladanja Compaoreja je v tej 20-milijonski državi okoli pet milijonov volilnih upravičencev prvič glasovalo na svobodnih demokratičnih volitvah.