Obama se je na Nizozemskem udeležil vrha o jedrski varnosti in srečanja G7. Foto: Reuters
Obama se je na Nizozemskem udeležil vrha o jedrski varnosti in srečanja G7. Foto: Reuters

Ameriška tajna služba incidenta ni hotela komentirati in je le sporočila, da so se agenti vrnili domov iz "disciplinskih razlogov", medtem ko predsednikova varnost ni bila ogrožena.

Trije agentje, eden od njih naj bi bil celo vodja, so dan pred Obamovim obiskom izkoristili za nočno popivanje. En agent je v kozarec očitno pogledal pregloboko in se onesvestil na hodniku hotela v Amsterdamu.

Nov škandal bo nedvomno znova okrnil ugled tajne službe, ki je odgovorna za varnost ameriškega predsednika in je bila v preteklih letih že na udaru zaradi izpadov njenih agentov.

Leta 2013 so dva agenta umaknili iz neposrednega varovanja zaradi navedb o spolnem nadlegovanju. Pred tem se je leta 2012 tajna služba znašla v središču pozornosti, ko naj bi agentje v Kolumbiji najeli prostitutke in priredili nočno zabavo v hotelu, v katerem so bili nastanjeni.

Po omenjenih škandalih so uvedli strožja pravila za obnašanje predsednikovih telesnih stražarjev in naročili nadzor nad prekomernim uživanjem alkohola ter neprimernim vedenjem med agenti.