Obama in Medvedjev sta se pred kratkim srečala že v Londonu, kjer sta po njunih besedah postavila dobre temelje za nadaljnje sodelovanje. Foto: EPA
Obama in Medvedjev sta se pred kratkim srečala že v Londonu, kjer sta po njunih besedah postavila dobre temelje za nadaljnje sodelovanje. Foto: EPA
Moskva
Obama je po srečanju Medvedjeva označil za neposrednega in profesionalnega človeka. Foto: Reuters
Obama v Moskvi

Ameriški in ruski predsednik sta podpisala predhodni dogovor, s katerim se bo število jedrskih konic z zdajšnjih več kot 2.200 kosov na vsaki strani v sedmih letih zmanjšalo na manj kot 1.700 kosov. Dogovor bo zamenjal sporazum Start I, ki se izteče decembra letos.

Rusija je po srečanju privolila, da ameriški vojski dovoli 4.500 preletov njenega ozemlja na leto. Rusko ozemlje bo tako služilo za prevoz ameriških vojakov in orožja za boj proti talibanskim upornikom v Afganistanu. Pri tem je pomembno, da teh poletov ruska stran ne bo dodatno zaračunala, kar bo po besedah Američanov na letni ravni pomenilo prihranek 133 milijonov dolarjev.

Ščit in Gruzija trn v peti odnosom
Eno izmed perečih vprašanj, katera sta morala izpostaviti voditelja, je bilo vprašanje načrtovane postavitve ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, čemur Rusija odločno nasprotuje. Medvedjev je dejal, da razlike še vedno ostajajo, vendar sam vidi jasen napredek v pogovorih, saj je administracija Obame pripravljena prisluhniti ruskim zadržkom.

Obama je po drugi strani izrazil mnenje, da bi lahko ZDA in Rusija dosegle razumevanje pri ščitu, ki je po njegovih besedah prioriteta v odzivu na morebitni iranski ali severnokorejski napad.

Obamov prvi uradni obisk v Moskvo mnogi vidijo kot temelj za nove odnose med državama, ki so se občutno poslabšali pod prejšnjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem, po lanski vojni Rusije z Gruzijo pa so dosegli pravzaprav najnižjo točko. Busheva administracija je bila tudi tista, ki si je želela, da bi se zveza Nato razširila na Vzhod, čemur je Moskva ostro nasprotovala.

In prav pri Gruziji očitno obe strani še vedno ostajata trdno na svojih bregovih, saj je Obama dejal, da ZDA podpirajo suverenost in ozemeljsko celovitost te kavkaške države, ki je bila lani priča odcepitvi dveh separatističnih pokrajin, katerih enostransko razglašeno neodvisnost je Rusija priznala.

Poklon neznanemu vojaku
Obamovo letalo air force one je pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, od koder se je ameriški predsednik pred pogovori z ruskim kolegom podal v bližino Kremlja, kjer je obiskal grob neznanega vojaka.

Ob pristanku v Moskvi je Obama povedal, da si od obiska obeta veliko in da bosta z ruskim gostiteljem nadaljevala na odlični osnovi, ki sta jo postavila na vrhu G20 letos v Londonu. "Na vseh področjih, od varnostnega, gospodarskega, okolijskega do energetskega, imajo Rusija in ZDA več skupnih točk kot razlik. Če bomo v prihodnjih dneh trdo delali, lahko dosežemo napredek, ki bo koristil ljudem v obeh državah," je povedal Obama.

Obama se bo v torek srečal tudi z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, napovedal pa je tudi srečanje z nekdanjim voditeljem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom.

Obama v Moskvi