Obama in Peres sta na vrtu Peresove rezidence posadila magnolijo, ki je rasla pri Beli hiši. Foto: Reuters
Obama in Peres sta na vrtu Peresove rezidence posadila magnolijo, ki je rasla pri Beli hiši. Foto: Reuters
Obisk spremljajo protesti tako v Izraelu kot v Palestini. Foto: Reuters
Palestinci
Palestinski protestniki na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Obama prvič v Izraelu

Na letališču v Tel Avivu sta ga pričakala izraelski predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanjahu. Obama naj bi s sogovorniki načel vprašanji Irana in Sirije, napredka pri mirovnem procesu s Palestinci pa ni pričakovati.

Netanjahu je pri pozdravu na letališču potrdil željo Izraela po miru. "Želimo mir s svojimi palestinskimi sosedi," je v pozdravnem nagovoru dejal izraelski premier.

Obami se je zahvalil za to, da ZDA "branijo pravico Izraela do obstoja" in tudi za politično, finančno in vojaško podporo. Vojaška moč je po njegovih besedah ključna za dosego stabilnega miru.

PALESTINCI "ZBODLI" OBAMO
Pred obiskom Obame na palestinskih območjih na Zahodnem bregu se je na internetu pojavil zbadljiv videoposnetek, ki je že postal pravi hit. Gre za norčevanje iz zastojev pred izraelskimi nadzornimi točkami, zaradi česar naj bi tudi Obama zamudil na obisk v Ramalo. V resnici bo zato tja odšel s helikopterjem. Videoposnetek prikazuje dva moška, ki v nekem lokalu ob vojaški zapori na cesti v Ramalo čakata na Obamo. A ta obtiči v gostem prometnem zastoju, ki so prav zaradi tovrstnih vojaških zapor tam zelo pogosti. "Obama želi novo državo za nas, vendar pa mora država še malo počakati," poje eden izmed obeh moških z obupanim izrazom na obrazu. "Čakamo že celo večnost. Zato lahko čakamo še malo dlje," dodaja. Potem se Obama končno pojavi. Gre seveda za igralca, ki je podoben ameriškemu predsedniku. Obišče begunsko taborišče, vendar tamkajšnjim otrokom, ki igrajo nogomet, pokaže rdeči karton, na katerem piše "veto". To se nanaša na nasprotovanje ZDA, glavne zaveznice Izraela, priznanju palestinske države kot polnopravne članice Združenih narodov leta 2011. "Videl sem dovolj. Zdaj moram iti," še reče Obama ob koncu približno štiriminutnega spota. "Ampak obljubljam vam, da bo mir prišel. Samo čakajte naprej," konča.

Izraelu ob strani
Tudi Peres je Obamo hvalil kot zanesljivega prijatelja Izraela. "V časih miru in v časih vojne je vaša podpora neomajna," je dejal Peres in prav tako poudaril željo njegove države po miru s Palestinci. Kot je ob tem dejal Obama, ZDA stojijo ob Izraelu, ker je to v njihovem "temeljnem nacionalnem varnostnem interesu". "Stojimo skupaj, ker mora v sveto deželo priti mir," je še dejal.

Vnovič je tudi pozval k miru med Palestinci in Izraelom, obenem pa opozoril na zgodovinske korenine Izraela na območju. "Ustanovitev judovske države je bilo edinstveno ponovno rojstvo v zgodovini," je dejal in glede iranskega jedrskega orožja dodal: "Čeprav se zavedamo težav, ne bomo nikoli pozabili naše vizije - to je, da mora Izrael najti mir s svojimi sosedami. ZDA bodo stale ob Izraelu, saj je to naš osnovni varnostni interese. Naše zavezništvo je trajno. Je za vedno."

Brez napredka v povezavi s Palestino
Glede reševanja izraelsko-palestinskega spora, ki bo tudi tema pogovora, pa Bela hiša med obiskom ne pričakuje napredka. Kot je pred obiskom dejal Obama, ne prinaša nobenega novega mirovnega načrta in namerava namesto tega prisluhniti novi izraelski vladi in Palestincem.

Napeto na Zahodnem bregu
Za varnost skrbi več tisoč izraelskih in palestinskih policistov, tako Izraelci kot Palestinci pa so se pred Obamovim prihodom zbrali na protestih. V Hebronu na Zahodnem bregu so protestniki nosili maske Obame in Martina Luthra Kinga ter pozivali h koncu "apartheida". Izbruhnili so tudi spopadi med Palestinci in tam živečimi judovskimi naseljenci, zato so več Palestincev aretirali. V Gazi pa so zažgali nekaj ameriških zastav.

V Jeruzalemu pa so Izraelu zahtevali izpustitev Jonathana Pollarda, ki so ga v ZDA zaradi vohunjenja za Izrael zaprli leta 1987.

To je Obamov prvi obisk Izraela, odkar je leta 2009 prevzel predsedniško mesto. Predtem je leta 2008 državo obiskal še kot predsedniški kandidat. Tja prihaja dva dneva po tistem, ko je izraelski parlament, kneset, potrdil novo izraelsko desnosredinsko vlado pod vodstvom Netanjahuja.

Obama bo popoldne imel še daljši srečanji s Peresom in Netanjahujem, ogledal pa si bo tudi sistem izraelske protiraketne obrambe, ki so ga financirali z ameriškim denarjem. V četrtek bo obiskal Ramalo na Zahodnem bregu, kjer ga bo sprejel palestinski predsednik Mahmud Abas. V petek bo med drugim obiskal Betlehem in odpotoval v Jordanijo, od koder se bo v soboto vrnil v domovino.

Obama prvič v Izraelu