Borut Pahor se je pred odhodom na Kitajsko mudil v Sankt Peterburgu, kjer se je srečal tudi z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Foto: EPA
Borut Pahor se je pred odhodom na Kitajsko mudil v Sankt Peterburgu, kjer se je srečal tudi z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom. Foto: EPA
Maskota Haibao
Svetovna razstava v Šanghaju, katere maskota se imenuje Haibao, je prvi Expo, ki ga gosti država v razvoju. Foto: EPA
Pahor na Expu
Ma Kai. Po uradnem sprejemu se je celotna slovenska delegacija udeležila kulturnega programa, kjer je nastopila skupina slovenskih glasbenikov Sounds of Slovenia.
Slovenija - majhna, a odprta skupnost
Premier Pahor je gostitelju, kitajskemu svetniku Ma Kaiju, podaril kipec zlatega lipicanca Oskarja Kogoja in se vpisal v knjigo gostov. Predsednik slovenske vlade je v nagovoru dejal, da je Slovenija na Expu zato, da se predstavi kot majhna, a odprta skupnost, ki je pripravljena zgraditi močno gospodarstvo, doseči visok življenjski standard in zgraditi družbo, ki bo odprta za tuje investicije.

Na Kitajsko po poglobitev odnosov
"V Šanghaj sem prišel na odprtje Expa, a v resnici sem na Kitajskem, da poglobim odnose s kitajskimi političnimi in gospodarskimi predstavniki," je še dejal Pahor, ki je prisotne tudi povabil, naj obiščejo Slovenijo, da bodo uživali "v tej lepi deželi in prijaznih ljudeh" ter videli, "kako majhna država lahko uresniči svoje sanje".

Pahor se je ob dvigu slovenske zastave na Expu navezal tudi na plapolanje slovenske zastave v Ljubljani pred 19 leti, ko je Slovenija razglasila samostojnost.

Ambiciozna in priznana država
"19 let kasneje vas nagovarjam kot premier države, ki je članica Evropske unije, schengenskega območja, evroobmočja, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), je priznana članica mednarodne skupnosti. Smo majhna država, a zelo ambiciozna in privilegij je biti 19 let po razglasitvi samostojnosti tukaj v Šanghaju," je še dejal Pahor, ki se je pred prihodom na Expo srečal s podžupanom Šanghaja Tu Guang Šaom in se udeležil odprtja slovenskega konzulata v tej kitajski finančni prestolnici.

"Boljše mesto, boljše življenje"
"Četudi oddaljeni državi, imata Slovenija in Kitajska dolgo zgodovino stikov in izmenjav," je dejal Ma Kai in izrazil prepričanje, da bo Expo 2010 postal nov temelj za novo prijateljstvo in sodelovanje med državama. Na svetovni razstavi, ki v Šanghaju poteka od 1. maja do 31. oktobra pod geslom "Boljše mesto, boljše življenje", sodeluje rekordnih 246 držav in mednarodnih organizacij. Osrednja tema razstave so mesta oziroma urbana središča, njihov razvoj v prihodnosti in izzivi, ki jih prinaša vse hitrejša urbanizacija.

Slovenija na Kitajskem z "odprto knjigo"
Svetovna razstava Expo tokrat prvič poteka na Kitajskem in prvič v 159-letni zgodovini v eni izmed držav v razvoju. Slovenija, ki se svetovne razstave Expo udeležuje tretjič, se na razstavi predstavlja s samostojnim paviljonom na temo Odprta knjiga, saj je Ljubljana v letu 2010 Unescova svetovna prestolnica knjige.





Pahor na Expu