Papež je doživel bušen sprejem na letališču v Kolombu. Foto: Reuters
Papež je doživel bušen sprejem na letališču v Kolombu. Foto: Reuters
Šrilanka
Ob prihodu je Frančiška pričakal novi predsednik. Foto: Reuters

Papežev obisk vzbuja upanje na spravo med severom in jugom večinsko budističnega otoka, čeprav je katoličanov le sedem odstotkov od 20-milijonskega prebivalstva, a jim pripadajo tako večinski Singalci kot manjšinski Tamilci.

Do obiska papeža prihaja le nekaj dni po predsedniških volitvah, na katerih je nepričakovano izgubil dosedanji predsednik Mahinda Radžapaksa, ki je državo vodil deset let in mu pripisujejo zasluge, da je leta 2009 končal državljansko vojno s Tamilskimi tigri, ki je trajala kar 26 let.

Na volitvah je slavil dosedanji minister za zdravje Maithripala Sirisena, ki je na letališču v Kolombu v družbi plesalcev in otroškega zbora pričakal papeža Frančiška.

Takoj po prihodu se je papež zavzel za oblikovanje komisije, ki bi preiskala resnico o dogodkih med državljansko vojno, kar je obljubil tudi novoizvoljeni predsednik pred prihodom na oblast.

"Proces sprave potrebuje tudi iskanje resnice, ne zaradi odpiranja starih ran, ampak je nujno potrebno za spodbujanje pravice, sprave in enotnosti," je dejal papež.

Papež tudi na tamilski sever
Spopadi med hindujskimi Tamilci in budističnimi Singalci se je s hudim porazom tamilskim borcev končalo leta 2009, ko naj bi v zadnjih mesecih v vojaških operacijah po neuradnih podatkih enega izmed predstavnikov ZN-a umrlo kar 40.000 civilistov.

"Moja vlada podpira mir in prijateljstvo med našim ljudstvom po koncu krute teroristične vojne. Ljudje verujejo v versko strpnost in sobivanje, ki temeljita na več stoletjih verske dediščine," je dejal Sirisena.

V sredo bo papež v šrilanški prestolnici daroval mašo na prostem, na kateri pričakujejo 500.000 ljudi. Med mašo bo za svetnika razglasil misijonarja Josepha Vaza (1651-1711), ki je v težkih časih občutno prispeval k preživetju Cerkve na otoku.

Nato bo popoldne papež odpotoval k Marijinemu svetišču v Madhuju, ki leži na tamilskem območju. Frančišek bo Šrilanko obiskal kot drugi papež, a bo prvi, ki bo stopil na sever države, kjer živi etnična manjšina Tamilcev. V Madhuju bo papež molil za žrtve državljanske vojne.

Iz Šrilanke se bo papež odpravil še na Filipine, ki so druga in tudi zadnja postaja na prvi njegovi letošnji poti v tujino.