V Mestru na obali beneške lagune se je pri maši na prostem zbralo okoli 200 tisoč katoličanov. Foto: Reuters
V Mestru na obali beneške lagune se je pri maši na prostem zbralo okoli 200 tisoč katoličanov. Foto: Reuters
Papež v Benetkah

Papež je v pridigi zbrane vernike pozval, naj se uprejo krizi identitete svobodnega človeka in varujejo enotnost v veri, naj se uprejo skušnjavam kulture hedonizma in potrošništva ter spodbujajo solidarnost med ljudmi.

Pridigi so sledile molitve v jezikih narodov iz nekdanjega oglejskega patriarhata, pri čemer je bilo po programu predvideno tudi slovensko besedilo, a ga je govorec nepričakovano prebral v italijanščini, je za TV Dnevnik poročala Mojca Širok. Zakaj se je to zgodilo, še ni znano.

Po maši vrnitev v Benetke
Po darovani maši v parku San Giuliano pri Mestrah se je papež popoldne z gondolo odpeljal še v beneško baziliko La Salute, kjer se je srečal s predstavniki sveta kulture in gospodarstva, dvodnevni obisk na severovzhodu Italije pa je končal z blagoslovljenjem restavrirane kapele svete Trojice.

Preveč prizadevanja za zemeljske dobrine
Benedik XVI. je v soboto zvečer iz Ogleja s helikopterjem odletel v Benetke in nagovoril zbrane vernike na Trgu svetega Marka, kjer se je zbrala večtisočglava množica. V Ogleju je v tamkajšnji starokrščanski baziliki daroval prve večernice tretje velikonočne nedelje in se udeležil začetka sinode krajevnih cerkva italijanskega severovzhoda.

"V Oglej sem prišel predvsem zato, da bi vas utrdil v veri!" je papež dejal v nagovoru pred baziliko in dodal, da v "današnjem času človeštvo lahko prejme upanje za prihodnost samo od Kristusa". Spregovoril je tudi o vlogi kristjana in poudaril, da si ljudje preveč prizadevajo za zemeljske dobrine.

Papeževe besede v slovenskem jeziku
Dogodka v Ogleju so se udeležili tudi številni romarji in visoki cerkveni dostojanstveniki iz Slovenije, papež pa je zbrane nagovoril tudi v slovenskem jeziku. "Lepo pozdravljam vse slovenske vernike! Bog blagoslovi vas in vaše družine!" je Papež Benedikt XVI. dejal na trgu pred baziliko v Ogleju.

Z obiskom v Ogleju je bil papež Benedikt XVI. najbližje Sloveniji. Septembra 2007 je obiskal avstrijsko romarsko središče Mariazell, v začetku junija letos pa bo odpotoval na Hrvaško. Prejšnji papež Janez Pavel II. je Slovenijo obiskal dvakrat - leta 1996 in 1999.

Papež v Benetkah